Wat zijn de trends van 2020 om mijn tuin in te richten? - Alterego Design

In mei legt elke vogel een ei ... en wij leggen alvast een zaadje om je tuin, terras of balkon smaakvol in te richten met onze ideeën en tips. Perfect om volop van een mooie lentedag te genieten! Profiteer van de zachte en aangename temperaturen om je tuin piekfijn in orde te maken en er volledig tot rust te komen. In dit artikelen overlopen we de verschillende cruciale elementen om je tuin, terras of balkon succesvol in te richten: materialen, kleur, grootte, gewicht, ... Jessica, de interieurontwerpster van Alterego Design, is de uitdaging aangegaan om je een trendy inrichting voor elke buitenruimte voor te stellen. Het enige wat jij nog moet doen is voor een persoonlijke toets zorgen zodat de ruimte je weerspiegelt, er gezellig uitziet en je er volledig kunt herbronnen. Heb je even wat vrije tijd of zelfs wat meer tijd? Ontspan je, laat je inspireren door de tips van Jessica en droom alvast over je perfecte terras.

Om te beginnen

Je kent onze methode: bezint eer ge begint. Neem dus even de tijd om je ruimte te analyseren en de maten op te nemen. Hoeveel ruimte heb je om tuinmeubelen te plaatsen? Denk verder dan je neus lang is. Met welke factoren in de omgeving moet je rekening houden? Hoe schijnt de zon in je tuin en welke rol speelt de wind? In welke mate kun je je buitenruimte omvormen (vergunning om iets bij te bouwen, geen hinder voor de buren, enz.)?

Kies vervolgens je materialen in functie van het klimaat en de tijd die je in het onderhoud wilt stoppen. Je nieuwe inrichting moet tegen weer en wind bestand zijn. Kies voor zwaardere meubels als de wind vrij spel heeft op je terras. Werk met roestvrije materialen als er regen kan vallen of kies voor lichte en opvouwbare meubels als je ze tijdens de winter enkele maanden binnen moet zetten.

Je uiteindelijke keuze zal ook afhangen van je wens om het hele jaar door of enkel in de zomer van je terras te genieten. Misschien wil je van je terras wel een soort verlengstuk van je salon maken?

Materialen

Dit jaar zijn er twee grote trends: hout en vlechtwerk zijn helemaal terug en aluminium en roestvrij staal blijven in de smaak vallen.

Hout (teakhout, cederhout, dennenhout, ...) heeft heel wat voordelen. Het is een warm, mooi en robuust materiaal dat nooit te koud of te warm aan je blote voeten voelt. Je kunt hout verven of behandelen om te vermijden dat het gaat verkleuren en verslijten. Schoonmaken kan eenvoudig met een aardige hoeveelheid zeepwater. Vloeren, omheiningen, pergola's, meubels, ... hout kun je overal gebruiken!

In dezelfde familie vinden we rotan, riet en ander vlechtwerk. Deze zeer lichte materialen vallen in de smaak voor hun comfort. Gewoon af en toe even afstoffen, inwrijven met zeepwater en afspoelen. Deze materialen passen zeer goed bij lichte kussens en stoffen voor een elegant en gezellig geheel. Wist je dat? Maak gevlochten materialen regelmatig een beetje vochtig om de natuurlijke soeplheid te behouden.

Aluminium en roestvrij staal zijn dit jaar nog steeds een vaste waarde. Dat komt eens te meer omdat moderne inrichtingen weer helemaal in de mode zijn. Metaal is stevig, bestendig en roest niet (in tegenstelling tot gesmeed ijzer). Bovendien is het erg duurzaam en vergt het weinig onderhoud. Heel wat voordelen, voor weinig moeite.

Voorbeeld voor de inrichting van een stadsbalkon

Jessica, interieurontwerpster bij Alterego Design, vertelt: "Voor een balkon geldt het motto 'back to basics'. Een vierkant bistrotafeltje (liefst geen rond omdat je dat niet in een hoek kunt plaatsen) en twee stoelen of twee krukjes garanderen je een mooi uitzicht over de reling en zorgen ervoor dat je nog vlot door kunt lopen. Kies je eerder voor grote, zachte kussens op de vloer, in een Boheemse en Marokkaanse stijl, dan win je heel wat plaats. Met een buitentapijt kun je het geheel dan nog eens extra stijlvol maken! »

Voor beide gevallen heeft Jessica twee tips. Haar eerste tip: "Kies voor intelligente opbergruimte. Een bankje of een poefje met opbergruimte om een deken of wat tuingereedschap in op te bergen en stapelbare en opvouwbare meubels die je snel kunt gebruiken als er bezoek komt." Haar tweede tip: "Kies een hangfauteuil of een schommelbank om op de grond plaats vrij te maken". Een ronduit onweerstaanbare troef om je balkon te doen schitteren.

Qua kleur raadt Jessica het volgende aan: "Kies voor beige, wit en okertinten, bijzonder elegante kleuren, om je groene planten mooi tot hun recht te laten komen. Een tijdloze keuze die nooit uit de mode geraakt en die je eenvoudig wat extra karakter kunt geven met een fauteuil of een accessoire van rotan! " Om de natuur overal terug te laten komen, kun je ervoor kiezen om je buitenruimte af te werken met houten roosters.

Inrichting van een stadsbalkon - Foto 1 - Alterego Design Inrichting van een stadsbalkon - Foto 2 - Alterego Design

Voorbeeld voor de inrichting van een patio

"In een patio sla je met vrolijke kleuren de bal nooit mis. Laat je creativiteit de vrije loop!", vertelt Jessica enthousiast. "Durf met kleur te spelen en origineel uit de hoek te komen! Doorbreek het eentonige karakter van een grote witte muur met een felgekleurde deur of een fresco die je op de muur verft. Leg één of meerdere tapijtjes in Andalusische stijl onder een tafeltje dat je combineert met twee unieke ligstoelen of buitengewone loungefauteuils.

Afwerken doe je steeds met enkele groene planten zoals een cactus, wat lavendel (dat heel wat vlinders aantrekt) of planten met indrukwekkende bladeren (palmbomen, rabarber, ...). Lantaarns, slingers, dekentjes en kussens met zomerse en vrolijke motieven zijn ook een leuk extraatje." Extra tip: Kies voor een parasol die weinig plaats inneemt zodat je ook van de schaduw kunt genieten.

Als je voor maximaal twee of drie opvallende elementen kiest, kun je elk jaar opnieuw voor wat leuke decoratie zorgen, zonder dat je rekening in het rood gaat. Enkele vrienden, cocktails met fruit, een leuk muziekje en de sfeer is compleet!

Inrichting van een patio - Foto 1 - Alterego Design

Voorbeeld voor de inrichting van een groot terras

"Een groot terras kun je opdelen in verschillende ruimtes ", verheugt Jessica zich al. "Het idee is om met verschillende zones te werken." Denk bijvoorbeeld aan een plekje om te eten, te ontspannen, een salonhoekje, enz. "Kies eerst een grote eettafel, van roestvrij staal of aluminium om dat die onderhoudsvriendelijk en stevig is. De stoelen kies je dan in hetzelfde materiaal. Je creëert een modern, fris en verfijnd geheel. Boven de tafel hang je een lang wit doek om op de warmste uren van de dag in de schaduw te zitten. Een mediterrane sfeer verzekerd."

"Installeer je buitenkeuken zo dicht mogelijk bij het plekje waar je wilt eten. Dat maakt alles een stuk eenvoudiger. Werk met een barbecue, een bar en een werkblad van roestvrij staal." Als je niet genoeg ruimte hebt, is een bijzettafel met verschillende niveaus erg handig om je lekkernijen tot aan de terrastafel te brengen.

Wat betreft het salon is 2020 het jaar van de hoekmeubels. Een slaapbank heeft heel wat voordelen: hij is niet allen comfortabel en erg gezellig, hij geeft je ook de mogelijkheid om een ruimte af te bakenen. Plaats de bank met een mooi zich op de omgeving of plaats er twee loungestoelen tegenover om een mooi geheel te creëren. "Het is de bedoeling om buiten een tweede salon te creëren. Afwerken doe je bijvoorbeeld met verwarmingslampen, een vuurkorf of een salontafeltje met in het midden een gashaard. Koukleumen zullen dol zijn op de warmte en je kunt je avonden een stuk langer en aangenamer maken.

Zet twee stoelen aan weerszijden van een bijzettafeltje, in een hoekje, om een perfect plekje voor een kopje koffie te creëren."

Inrichting van een groot terras - Foto 1 - Alterego Design Inrichting van een groot terras - Foto 2 - Alterego Design

Accessoires

Als je de stijl en de sfeer gekozen hebt, moet je er nog een persoonlijke toets aan geven! Denk aan verlichting, planten, opbergruimte, kussens en dekens, privacy, schaduw, enz.

Zet architecturale pareltjes in de kijker met spots die naar boven zijn gericht, draai een witte slinger rond een boom, hang lantaarns (of gekleurde lampionnen voor een taverne-effect) op en steek kaarsen aan (denk aan citronellakaarsen omdat deze de muggen weghouden) om een gezellige en intieme sfeer te creëren. Kies voor verwarmingslampen om je avonden wat langer te maken ... De mogelijkheden zijn eindeloos en spelen met licht is dit jaar echt in de mode!

Zet wat plantjes op de vloer, op een rooster, in betonblokken of potten in felle kleuren. Werk je tuin af met vetplantjes, wilde bloemen (die je weinig water moet geven) en kruiden om in de keuken te gebruiken .. en waarom kies je niet voor wat groenten! Speel met de bloeiperiodes zodat je de hele lente en zomer kleur in je tuin hebt. Plant een boom en de takken behoeden je voor een zonnesteek. Kies vooral voor fruitbomen waarvan je de vruchten kunt plukken nadat ze in de lente mooi gebloeid hebben.

Probeer ook voor de nodige beschutting te zorgen als je de ruimte hebt. Een windscherm, een omheining, een pergola, bamboe, een haag, gordijnen, luiken, een grote parasol ... Je houdt niet alleen nieuwsgierige blikken buiten maar je geniet ook van wat schaduw onder de zonnestralen en je bent beschermd tegen de wind als de avond valt. Koppel het nuttige aan het aangename en maak een groene muur: je wint plaats en het ziet er origineel uit!

Werk af met enkele kussens, dekentjes en lakens om je kleurenpalet onweerstaanbaar te maken.

Deze zomer kom je volledig tot rust in je tuin!