Hoe richt ik mijn woning in om thuis te werken? - Alterego Design

Werk je van thuis uit? Wil je in alle rust kunnen studeren? Of wil je als zelfstandige thuis een kantoor inrichten? Het maakt niet uit, de basis blijft hetzelfde! We spraken af met Manon, een ervaren interieurontwerpster van 32 jaar. Tijdens het interview gingen we dieper in op de manier waarop je in je woning je eigen werkplek kunt inrichten. In dit artikel lees je al haar advies en handige tips.

De geschikte ruimte

Begin eerst met een analyse van je woning. Waar ga je je installeren? Met fonkelende ogen geeft Manon ons haar tips: "Kijk in elke kamer welke ruimte je beschikbaar hebt, houd rekening met verloren plekken en bepaal welke meubels je eventueel kunt verplaatsen. Je zult zien hoe verrassend eenvoudig het is om een nieuw plekje in je woning te maken. Een beetje organisatietalent is uiteraard wel welkom."

Je kunt je bureau bijvoorbeeld heel eenvoudig integreren in de logeerkamer vol kartonnen dozen, de zolder, de salon of de slaapkamer. Maar dat is niet alles! Manon ziet heel veel mogelijkheden: "Onder een trap, achter een zetel, in een boekenkast, onder een rek, aan een kale muur ... Met wat verbeelding ga je dit echt superleuk vinden!".

Houd rekening met je situatie en je beroep om het perfecte plekje te vinden. Een rustig plekje om je te concentreren. Een plek waar je de kinderen in het oog kunt houden. Een aparte ruimte voor lange dagen. In een hoekje van je salon voor kleine, occasionele taken. In de keuken om tijdens het koken een oogje in het zeil te houden. Dicht bij stopcontacten en een internetverbinding voor grote technische installaties. Weg van de drukte voor schrijvers en creatievelingen.

Soort bureau

Op de markt zijn er heel wat verschillende bureaus verkrijgbaar: groot, klein, hoekbureaus, meer of minder ergonomisch (sommige bureaus hebben een mechanisme waarmee je ze enkele centimeters kunt verhogen of verlagen!), gemonteerd op schragen of wieltjes, bureaus om dossiers te schikken of bureaus met tekenplanken, hangbureaus of bureaus achter de deuren van een kast, bureaus die je supersnel kunt opklappen of wegschuiven!

"Het belangrijkste is dat je productief kunt zijn, ongeacht of je je bureau nu elke dag of slechts enkele keren gebruikt! Houd dus rekening met je situatie en wat je echt nodig hebt", benadrukt Manon. "Werk je altijd alleen thuis of soms met twee? Heb je veel materiaal nodig (meerdere computerschermen, naslagwerken, een vaste telefoon, ...) of enkel maar een schrift en wat markeerstiften?"

Bureaus van massief hout met een zware leren bureaustoel zijn niet meer van deze tijd. Bovendien nemen ze ook te veel plaats in als je niet aan het werk bent. Je kiest best voor een moduleerbare, functionele, lichte en moderne bureau. Ga op zoek naar een handige en mooie bureau, zonder dat je onverantwoorde uitgaven moet doen en je hele woning opnieuw moet inrichten! "Tijdelijk wil niet zeggen dat je met weinig tevreden moet zijn. Richt je bureau in zodat hij aan je wensen voldoet. Zo gaat de werkdag een stuk sneller voorbij!"

Bureau om thuis te werken - Photo 1 - Alterego Design

Soort bureaustoel

"Hetzelfde geldt voor de bureaustoel, hoewel je vooral op zoek moet gaan naar een comfortabel model", vertelt Manon. "Je vergist je als je denkt dat een keukenstoel ook wel goed is! Bovendien kun je vandaag zeker een ergonomische en design bureaustoel op de kop tikken. Ze zijn aangenaam om op te zitten en kosten je geen fortuin."

Het aanbod op de markt is erg groot. Je vindt dan ook moeiteloos een functionele bureaustoel die perfect in je interieur past. Mag het allemaal wat losser? Kies dan voor een gekleurde bureaustoel! Op zoek naar een bureaustoel die je lenden goed ondersteunt? Kies dan voor een ergonomische bureaustoel met hoofdsteun. Zorg ervoor dat de stoel bij de stijl van je interieur past zodat je een professionele, aangename en design ruimte creëert.

Wil je toch liever roeien met de riemen die je hebt? Ook dan heeft Manon enkele tips: "Leg een zacht kussen in een harde stoel en neem er een comfortabel dekentje bij ... Je werkt best niet in je bed of op je zetel, hoewel de verleiding in de namiddag soms groot kan zijn. Zo vermijd je eventuele rugklachten en heb je aan het einde van de werkdag toch nog het gevoel dat het erop zit wanneer je je in je zetel neerploft.".

Bureau om thuis te werken - Photo 2 - Alterego Design

De tips van Manon om thuis te werken

Plaats en verlichting

De manier waarop je je bureau plaatst, wordt vaak bepaald door de rest van de ruimte waarin hij staat. "Probeer je bureau bij een raam of onder een dakvenster te plaatsen zodat je volop van het natuurlijk licht kunt profiteren. Zo stem je je werkdag af op het verloop van de dag. Het maakt niet uit of je naast of tegenover het raam zit. Vermijd wel dat je met je rug naar het raam zit om weerspiegeling en schaduw op je scherm te vermijden. Voorzie gordijnen om je materiaal (en je ogen) tegen te felle zonnestralen te beschermen.".

Manon heeft nog enkele tips: Als je je bureau tegen een muur of in een hoek geplaatst hebt, gebruik je een nachtlampje voor gedimd licht aan het einde van de dag of een werklamp die je juist richt. Er bestaan lampen voor elke smaak en elk budget! Kies voor een directe lichtbron, met een aangepaste intensiteit, om je ogen te beschermen". Een laatste tip: "Ga uit het zicht van vuile vaat en onopgeruimde spullen zitten! Het is belangrijk om de balans tussen werk en privé te bewaren.".

Opbergmogelijkheden en voorzieningen

Vergeet niet om aan het einde van je dag je bureau op te ruimen om de volgende dag weer vol goede moed en enthousiasme te beginnen. "Leg je balpennen bij elkaar, stapel en klasseer losse bladeren, laat geen lege tassen of glazen staan, gooi papiertjes, gumsel of kruimels weg. Doe dat vooral als je je bureau hebt ingericht op de hoek van een tafel in je salon of je keuken.".

Om op te ruimen, heb je heel wat mogelijkheden. Wandrekjes voor een luchtige toets, een scheidingswand met mandjes om voor wat meer structuur te zorgen of diepe lades met sleutelsluiting voor mappen en vertrouwelijke dossiers. "Begin zeker geen dozen of allerlei kleurrijke potjes op je bureau te stapelen. Houd je bureau proper en opgeruimd", raadt Manon ons aan.

Decoratie en planten

Geef je bureau een persoonlijke toets. Je hebt maar weinig nodig om een hoek van een kamer om te toveren tot een aangename en gezellige werkplek. "Een strook behangpapier met opvallende kleuren of enkele penseelstreken in felle of pasteltinten zijn perfect om je plekje af te bakenen. Een vakantiesouvenir, een gezinsfoto, een bord met krijtjes, een illustratie van je favoriete artiest, een ontzettend zacht tapijt, een design voorwerp, een mooie theepot ... meer heb je niet nodig!"  Opgelet, thuiswerken zou weleens snel een gewoonte kunnen worden!

"Fleur je bureau op met een (of meerdere) groene plantjes, een vaas met een boeket snijbloemen, een vleesetende plant of een cactus." Een beetje groen vermindert het stressgehalte en stimuleert de creativiteit. Sommige plantensoorten vrolijken je werkplek niet alleen op, ze zuiveren ook nog eens de lucht in de kamer. "Creëer een plek die bij je past om efficiënt te werken en je goed te voelen", besluit Manon.

Bureau om thuis te werken - Photo 3 - Alterego Design Bureau om thuis te werken - Photo 4 - Alterego Design

Profiteer ervan!

Thuiswerken heeft ook nog heel wat andere voordelen: 's morgens en 's avonds heb je meer tijd om langer te slapen, beter te koken, met de kinderen te spelen, te sporten, vrienden of familie te bellen, te tuinieren, je kasten op te ruimen, je kleerkast te ordenen, een boek te lezen, te mediteren ... of je interieur opnieuw in te richten!

Alterego Design denkt aan je en kijkt ernaar uit om je bij je volgende decoratieproject te begeleiden!