Het is alweer een lange tijd dat de industriële stijl bron van inspiratie is en dat de woningen die deze stijl hebben als vanzelfsprekend ingericht worden met een "fabrieksdecoratie": zichtbare bakstenen en buizen, beton, grote ruimtes, strakke lijnen, maar ook een deco die gebaseerd is op meubeldesign, werktafels op schragen, werkplaatsstoelen, metalen hanglampen, ... Ontdek de tips en trucs van Alterego Design om uw deco met deze stijl van weleer in te richten.


Waar komt deze trend vandaan?

Deze trend komt uit het New Yorkse industriële tijdperk, aan het begin van de vorige eeuw. De industriële stijl put zijn inspiratie uit deze hoogtijdagen toen de machines de plek van de mens begonnen in te nemen en de productiesnelheid aan de lopende band zich ontwikkelde.
De meubels en andere objecten zijn dus heel snel en in grote hoeveelheid vervaardigd. Om dat voor elkaar te krijgen, moesten ze degelijk en zwaar zijn. Daarom werden ruwe materialen als metaal, hout, beton en zelfs glas gebruikt!

Uiteindelijk kwamen dit soort meubels in de jaren 80 in de privéwoningen terecht. In de eerste plaats ging het slechts om hergebruik van oude meubels, vervolgens werden ze echter volledig herbedacht om ze voor gebruik binnenshuis aan te passen. Zo werd een eenvoudig stuk metaal in een handomdraai een klok of zelfs een tafelpoot!


Mood Style industriel - 1 - Alterego

Enkele tips voor een industriële sfeer thuis

Voor een volledige industriële stijl worden bij uitstek ruwe materialen gebruikt.

Wat de vloer betreft, voorkom elke glanzende bedekking waarbij je kunt zien dat het nieuw is! Zeg maar gedag tegen de gekleurde en moderne tegels, deze stijl heeft een ziel en het gaat erom in de ruimte sfeer aan te brengen in de smaak van die tijd, van de New Yorkse onderwereld en de fabrieksatmosfeer. Om dit aspect te verkrijgen wordt vaak een betonnen vloer gebruikt. Maar vinyltegels, een oude houten vloer of donker tapijt zijn ook heel geschikt!

Voor de muren moeten levendige kleuren vermeden worden, en bij voorkeur donkere en neutrale tonen gebruikt worden. Een ideale muur is van bakstenen gemaakt, maar geen zorgen als u die niet heeft, er bestaat behang dat dit effect heel goed nabootst.

Om de muren te scheiden zijn bij de aanhangers van deze stijl de stalen puien met glas in zwang. Ze zijn perfect om twee ruimtes te scheiden, om een semi-open keuken te creëren of eenvoudigweg een bureauplek te maken, de werkplaats pui van glas is een musthave bij deze stijl! Ze zijn ook in hout te realiseren, maar over het algemeen kiest men voor een metalen versie om een duidelijke look te hebben.

Hoewel deze stijl in elk type ruimte kan worden aangebracht, geven we de voorkeur aan open ruimtes met hoge plafonds en grote ramen. Zichtbare buizen of toegankelijke machines zijn andere geliefde kenmerken van deze stijl.


Mood Style industriel - 2 - Alterego

De industriële meubels en objecten

De industriële meubels zijn over het algemeen van hout, metaal, of glas en hebben als kenmerk dat ze massief en duurzaam zijn, ze herinneren aan de fabrieksmeubels die bedacht waren om de arbeiders te helpen bij hun werk. Hun lijnen zijnstrak en stevig.

In de woningen met deze stijl vinden we vaak: leren zitbanken (of van imitatieleer), een houten tafel en antieke meubels of van metaal. Tel daarbij op, een design hanglamp een tweede musthave van de industriële stijl! In zwart of verchroomd metaal, een zorgvuldige verlichting is belangrijk. Omdat de meubels en de muren over het algemeen donker zijn moeten ze maximaal verlicht worden. De kale vintage gloeilampen met donker draad geven tevens het gewenste effect!

Omdraaien van de meubels wordt ook regelmatig toegepast. Zo wordt een metalen trapleer een rek met planken. Of een houten kist die dienst kan doen als lage tafel en een hutkoffer die gebruikt kan worden als nachtkastje, laat uw verbeelding de vrije loop!
Ten slotte, kies om wat kleur in uw interieur aan te brengen voor een gekleurde meubel, zoals een stoel, een buffet of een kleine lamp helemaal in het geel, oranje of rood, de kleuren die zich het beste met de industriële stijl combineren.Ter inspiratie, vindt u hier foto's van onze klanten met een industriële stijl in hun decoratie:Photo client style Industriel - 02 - Alterego Photo client style Industriel - 03 - Alterego Photo client style Industriel - 01 - Alterego

Share :