Heb ik een interieurarchitect nodig om mijn bedrijfskantoren in te richten? - Alterego Design

Wilt u uw bedrijfskantoren grondig (her)inrichten of de indeling ervan aanpassen? Wilt u de inrichting van uw werkruimtes wat moderner, dynamischer en uniformer maken? In dit artikel geven we u de nodige tips! Jessica Van Wambeke, store manager van Alterego Design Luik en ontwerpster van opleiding, beantwoordt al onze vragen.

Wat is het verschil tussen een architect, een interieurarchitect en een decorateur?

Een architect komt als eerste aan bod. Hij bedenkt en ontwerpt verschillende ruimtes die hij vervolgens in een plan giet. Hij bekijkt het gebouw in zijn geheel en houdt rekening met de omgeving (aangrenzende gebouwen, enz.). De interieurarchitect houdt zich eerder bezig met de inrichting en indeling van een bepaalde ruimte. Er wordt vaak een beroep op hem gedaan bij renovatiewerken en grote of kleine aanpassingen. Hij werkt met volumes, licht, decoratie en kent de laatste trends. Een decorateur kleedt het interieur dan weer aan. Hij speelt met kleuren, materialen, meubilair, enz. en maakt een ruimte echt persoonlijk.

Deze drie beroepen vullen elkaar aan en komen op verschillende momenten in actie. Bovendien moeten ze met elkaar overeenkomen, dezelfde visie delen en hetzelfde doel nastreven om van een project een mooi geheel te maken!

Wat is de eerste stap om bedrijfskantoren te renoveren?

Bij een renovatie van een kantoor is het belangrijk om eerst de omvang van de werken in te schatten. Vaak kan dit zonder beroep te doen op een architect. Verouderde bureaus kunnen er al een heel stuk frisser uitzien door te spelen met licht, ruimtes, materialen en de stijl van het meubilair. Uiteraard beslist u, rekening houdend met uw voorkeuren en uw budget.

In deze fase schakelt u best de hulp in van een professional. Samen met u overloopt hij uw project, vertelt hij u welke mogelijkheden u hebt en stelt hij een realistisch stappenplan op. Een mooi voorbeeld is de 'open space'-hype gelanceerd door internetgigant Google. Een moderne oplossing maar zeker niet geschikt voor elk bedrijf.

En jullie? Welke diensten bieden jullie precies aan?

Bij Alterego Design nemen we de tijd om de wensen van onze klanten in kaart te brengen: open of gesloten bureaus, het aantal vergaderzalen, een ontspanningsruimte, een cafetaria, een sportzaal, geluidsisolatie, het gebruik van licht, ... We nemen alles op ons! De volgende stap is een plaatsbezoek om de locatie en de activiteiten van de klant te analyseren.

Vervolgens maken we, op basis van plannen, een voorstel voor de inrichting en de meubels. Hierdoor krijgt de klant een beter beeld van het eindresultaat en kan er met bepaalde elementen gespeeld worden. Vervolgens wordt de klant in een van onze winkels uitgenodigd. We tonen hem ons project, in 2D of in 3D voor grotere werken, en overhandigen hem een offerte. In bepaalde gevallen kunnen we de klant het project zelfs in virtual reality tonen. Zo loopt hij als het ware in zijn toekomstige kantoren rond!

Zakelijk - Foto 1 - Alterego Design Zakelijk - Foto 2 - Alterego Design Zakelijk - Foto 3 - Alterego Design

Moet iemand echt een beroep doen op een architect of een interieurarchitect?

Niet noodzakelijk, Alterego kan dit voor zijn rekening nemen. Het grootste voordeel van ons aanbod is dat de klant de gekozen meubels meteen in de winkel kan bekijken. Wanneer de klant de offerte bevestigd heeft, wordt de bestelling geplaatst. Alterego verzorgt de levering, de plaatsing van de meubels en neemt al het afval terug mee.

We kunnen dus concluderen dat de diensten van een interieurarchitect niet echt noodzakelijk zijn maar wel sterk aanbevolen om uw bedrijfskantoren in te richten. Een architect is dan weer bijzonder nuttig als er grote wijzigingen moeten gebeuren en als er een plan moet worden opgesteld. Hebt u weinig tijd of inspiratie? Een interieurontwerper maakt van uw kantoren een harmonieus geheel waarin verschillende sferen tot leven worden gewekt.