Hoe richt ik mijn interieur met een haard in? - Alterego Design

Deze week geven we het woord aan Pietro Provenzani van Alterego Design en Alex Thonet en Marine Lennerts van Cheminées Liégeois. Deze specialisten in verwarmingsoplossingen op hout, pellets en gas vertellen ons alles wat we moeten weten om onze huizen smaakvol te verwarmen met hun verwarmingssystemen. Pietro toont hoe we ermee aan de slag kunnen gaan. Een leuk artikel is het resultaat! Een hartverwarmende oplossing voor frisse dagen.

Al 60 jaar marktleider in Wallonië

Alex Thonet, CEO van Chéminées Liégeois, aan het woord: "We zijn een familiebedrijf dat al 60 jaar in Battice actief is. Ons succes ligt in de kwaliteit van de producten en de diensten die we aan onze klanten bieden. We zijn ook online erg actief." Marine Lennerts, XXX, vult aan: "Onze hout- en gashaarden zijn modern ontworpen. Sommige merken zijn 100% Belgisch. We denken zelfs aan de toekomst met hybride oplossingen."

Hout, pellet of gas?

Hout, pellet of gas? - Alterego Design

"Het verschil is groot", vertelt Alex. "Er zijn uiteraard voor- en nadelen aan beide oplossingen."

Hout blijft echter de meest voordelige keuze. Met een houthaard geniet u van een mooi natuurlijk vlammenspel. U kunt de warmte van de haard gebruiken om meerdere kamers in huis te verwarmen. "Bij een stroomstoring zal de houthaard nog steeds voor de nodige warmte en het nodige comfort zorgen. Op bepaalde modellen kunt u zelfs kookpotten zetten om een stoofpotje te laten pruttelen. Het nadeel is wel dat u een houtvoorraad moet aanleggen en het stof moet opkuisen", aldus Alex.

"Gassystemen", gaat Marine verder, "vallen vooral in de smaak voor het esthetische aspect en omdat ze erg handig zijn." U kiest voor een mooi product dat erg gemakkelijk is. Weinig onderhoud, geen opslag, een prachtige vlam ... Marine gaat voort: "Gashaarden zijn erg populair in moderne woningen, hotelkamers of restaurants om de gasten een gezellige sfeer te bieden, zonder overdreven warmte af te geven tijdens de maaltijd."

Een pellethaard zweeft tussen de twee uitersten en combineert de voordelen van beide. Het is een mooi, functioneel, voordelig en gebruiksvriendelijk product dat geen geur afgeeft en eenvoudig te programmeren is. "De opslag van pellets neemt minder plaats in dan houtblokken. Bovendien vermijdt u het stof en de rook van meer traditionele installaties", zegt Alex. Het comfort en de warmte van een houthaard met de technologie en netheid van een gasoplossing.

Hij vult aan: "Er bestaat een vierde, erg interessante optie, met name een hybride haard. Een voorbeeld is de Kalfire E-One. Op het eerste zicht lijkt hij op een houthaard. Nochtans heeft dit systeem een ledscherm met elektrische verwarming zonder uitstoot. Ook visueel is deze installatie perfect. De veiligheid en gebruiksvriendelijkheid maken deze haard erg geliefd in restaurants en hotels. U kunt de hoogte en de kleur van de vlammen kiezen, een licht geknetter toevoegen, spelen met de intensiteit van de sintels ... Op esthetisch vlak is de Kalfire E-One heel indrukwekkend.

En qua decoratie?

"Tal van mogelijkheden", glimlacht Pietro.

De traditie: een houthaard

Houthaard - Alterego Design

"Voor iedereen die op zoek is naar een houthaard", antwoordt Alex, "hebben we het gamma van Stûv. Het is een Belgisch merk van de allerhoogste kwaliteit. De Stûv 30heeft drie verschillende deuren: een glazen deur, een stalen deur en een open haardmodus. Hij kan geplaatst worden op een onzichtbare draaivoet waarmee hij naar de ene of de andere kant kan worden gedraaid. Het eerder strakke design ziet er traditioneel en mooi uit".

Pietro voelt de inspiratie komen: "Ik stel me de haard al helemaal voor in een grote woonkamer die ook als eetkamer kan dienen, of zelfs in een grote veranda. We zitten in de zithoek voor een drankje, bewonderen het vuur en genieten van de warmte en de geur van knisperend hout, met de deur open. Wanneer we aan tafel gaan, draaien we de haard naar de woonkamer, met de glazen deur, zodat u tijdens uw maaltijd van de warmte kunt blijven genieten. Nadat de gasten vertrokken zijn, sluit u de deur voor de nacht, om de verbranding te vertragen en de warmte van de houtblokken tot in de nacht mee te nemen."

"Om de rondingen en de eenvoud van de haard te benadrukken", gaat hij verder, "zou ik kiezen voor een rustiek, minimalistisch, strak of industrieel interieur. Kies voor een bakstenen muur of een muur met opvallende stenen, soms in een lichtjes koude tint, en een salontafel van smeedijzer en natuurlijk hout, zoals ons bijzettafels MOMA of de salontafel TRIBECA. Aanvullen doen we met een design zetel zoals ons COYOT-assortiment, in een kaneelkleur, voor een ruw effect. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunt u kiezen voor een hoekzetel of een rechte zetel. Het geheel vullen we aan met een koperen hanglamp of een andere lamp, om in het thema van het werken met materialen te blijven En voor de eethoek volgen we de stijlnormen: een tafel in licht hout en zwart metaal zoals de design en elegante WALABY, moderne en comfortabele stoelen, zoals de TEKI, aangevuld met een hanglamp in de stijl van onze PENDUL, ook in koper, met een mooi langwerpig design."

"Zonder het houtblokkenrek te vergeten", vertelt Marine. ""Een zwart metalen houtblokkenrek is gemakkelijk te vinden in de winkel en is een goede keuze voor iedereen die af en toe een vuurtje stookt, bijvoorbeeld als u bezoek krijgt. U hebt echter meer opbergruimte nodig als u er elke dag naar uitkijkt om na uw werk de haard aan te steken. In dat geval is het interessanter om een kastje te maken om het hout een plekje in uw interieur te geven. Bovendien zorgt het ook voor gemoedsrust als u uw houtvoorraad kunt zien.

Het beste van twee werelden: de pellethaard

Pellethaard - Alterego Design

Alex legt de kaarten op tafel: "Momenteel is het merk MCZ een erg groot succes. Het gamma is zeer uitgebreid maar voor vandaag focus ik me op het model Club Air Maestro. Het model combineert staal en keramiek aan de buitenkant, met een groot glazen raam dat de verbranding laat zien. Het model valt in de smaak omdat het energiezuinig is en om zijn grote aslade die u slechts één keer per week hoeft leeg te maken. Marine zegt: "Klanten houden echt van de oranje tint van de vlam, en de mogelijkheid om de haard op afstand aan te zetten, via een speciale app.

Pietro is de vraag voor en zegt: "Op naar Scandinavië! Ik zie een klein huis badend in natuurlijk licht, met een minimalistische en warme inrichting. Ruimtes met een optimaal ruimtegebruik, waar alles zijn plaats heeft, inclusief de pellethaard. Ik denk zelfs aan een tussenverdieping met een kantoorruimte onder een dakraam. Kortom, kies voor licht, comfort en een authentiek karakter.

De witte wanden van de Air Maestro Club passen perfect bij de lichte houten vloer, die kenmerkend is voor dit interieur. We denken ook aan katoen, hennep, ... Een tapijt van schapenwol.

Een lounge fauteuil met gevleugelde rugleuning of een schommelstoel waar we uren een boek in kunnen lezen. Pampaspluimen in een vaas van dik glas zijn ook een goede keuze. Houd het natuurlijk."

De moderne oplossing: een gashaard

Gashaard - Alterego Design

"Ik zou zelfs meer zeggen", zegt Alex, "een gasinsert. Het merk M-Design is een expert op dit gebied, maar natuurlijk bieden we in onze winkels ook andere merken aan. Deze langwerpige inserts passen bij elk type decoratie. We hebben er onlangs overigens een geplaatst aan de rand van een zwembad." Een succes.

Pietro wakkert het enthousiasme nog wat aan: "Een gashaard ziet er gewoon heel mooi uit. Hij neemt een centrale plaats in huis in. Stop hem dan ook niet weg in een hoekje. We plaatsen de haard onder de televisie, in het midden van de woonkamer, met uitzicht op drie van de vier wanden. Aan de rand van het zwembad, inderdaad. Of als een soort van scheidingswand tussen de slaapkamer en de badkamer in een master suite.

"Voor dit derde idee, zie ik een hypermoderne, exclusieve en gezellige inrichting. Een kingsize bed, witte katoenen lakens, enkele kussens en design nachtlampjes zoals onze NIGRI, een wit marmeren model met een vintage gloeilamp. Een grote erker en vooral verduisterende jaloezieën of gordijnen.

Voor de badkamer kiezen we wit marmer, zwart marmer, een grote spiegel, goudkleurige kranen en een inloopdouche. Niet te veel, niet te weinig. Tussen die twee ruimtes, een dubbelzijdige gashaard ingebracht in een scheidingswand.

Spring binnen in een van de vier verkooppunten van Wallonië om de vele modellen van Cheminées Liégeois te bekijken en de experten te ontmoeten. Op zoek naar inspiratie en nog meer decoratietips? Lees verder of breng een bezoek aan de winkel! Samen creëren we uw interieur.