Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 1 - Alterego Design

Omdat we nooit zo van de zon genieten als wanneer we in de schaduw zitten, geeft Alterego Design je nuttige tips voor de aankoop van een parasol en enkele stijlvolle alternatieven om voor schaduw op je terras te zorgen. Gregory Scheerens, de manager van onze winkel in Brussel, helpt je graag op weg zodat je de hele zomer lang beschut bent tegen uv-stralen. Heb je een eigen restaurant of doe je gewoon graag een dutje? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de juiste parasol te kiezen.

Parasols, we love it

Een parasol is nog steeds de beste oplossing om je tegen de zon te beschermen. Rechte parasols of zweefparasols, licht of donker, rond of vierkant, ... een parasol is in vele vormen verkrijgbaar! Zo is er voor ieder wat wils en vormt hij een mooie aanvulling voor elke stijl.

a) Draai- en kantelbaarheid

Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 2 - Alterego Design

"De rechte parasol", begint Gregory, « is de parasol die traditioneel in het midden van de tafel staat. Hij heeft het voordeel dat hij weinig plaats inneemt op kleine terrassen en verkrijgbaar is tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Hij is functioneel, stabiel en goedkoop: drie argumenten die veel mensen zullen overtuigen. Het nadeel is dat je hem niet kunt draaien of kantelen om de stralen van de ondergaande zon tegen te gaan. Origineel kun je dit model ook moeilijk noemen."

"Een zweef- of kantelbare parasol, is geschikt voor intensief gebruik en biedt optimale bescherming tegen de schadelijke uv-stralen. " Deze parasol heeft vaak een 360° draaibare voet en een gebogen arm. Zweefparasols zijn gemaakt om de baan van de zon te volgen. Ze passen zich gemakkelijk aan uw activiteiten aan en zijn erg nuttig voor wat extra privacy tijdens een dutje. "De voet van deze parasols staat overigens niet in het midden, wat erg handig is voor kleine terrassen of middelgrote balkons in de stad."

b) Windbestendigheid

Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 3 - Alterego Design

Hippe zweefparasols hinken op dit vlak wat achterop. De parasol met rechte voet scoort nog steeds het best op het vlak van windbestendigheid. Stevig vastgezet in een gietijzeren of betonnen voet is zelfs een grote rechte parasol bestand tegen de wind. "Des te meer als de parasol in het midden een ventilatiegat heeft om te voorkomen dat hij als een vlieger de lucht ingaat", zegt Gregory. «Het model DONY van Alterego Design, met acht baleinen in plaats van de traditionele zes, is een uitstekend voorbeeld."

De meer flexibele en gemakkelijker te hanteren zweefparasol kan gaan bewegen onder invloed van windvlagen, met het risico dat uw veiligheid of een rustige maaltijd in het gedrang komt. Bij zwakke wind plaats je de parasol met de rug naar de wind zodat hij steviger staat. Sluit hem volledig als de wind opsteekt. Wees dus voorzichtig. En waakzaam.

c) Uv-bestendigheid

Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 4 - Alterego Design

Voor uv-bescherming gebruiken we dezelfde indicator als bij zonnecrème: de UPF-index. Die index varieert naargelang de grammage van de stof (d.w.z. de dichtheid), het materiaal en de kleur. "Controleer steeds de UPF-waarde van uw parasol voor je aankoop, om zonnebrand en pijnlijke brandwonden te voorkomen. Kies in plaats daarvan voor een parasol met een hoogwaardige stof met een dichtheid van ten minste 250 g/m²", vertelt Gregory.

«"Vergeet ook niet dat een donkerdere kleur de uv-stralen beter tegenhoudt dan een lichte kleur." Een parasol van dik antracietgrijs katoen zal je bijvoorbeeld maximale bescherming bieden, terwijl een goedkope lichtblauwe parasol van polyester aan het eind van de dag waarschijnlijk voor vervelende hoofdpijn zal zorgen.

d) Onderhoud

Natuurlijk mag je niet vergeten om je parasol van jaar tot jaar te onderhouden. Was de stof in de wasmachine als u het doek kunt afnemen en als dat niet kan, gebruikt u best een zeepsopje. Laat de stof uit de zon drogen (wat jammer!) om verkleuring te voorkomen. In dezelfde optiek: "We raden ook aan om de parasol af te dekken wanneer hij gesloten is, om ongelijkmatige verkleuring door licht te voorkomen, en om hem te beschermen tegen stof en vuil als je hem opbergt."

Controleer zeker ook de paal van uw parasol. Zelfs behandeld staal is gevoelig voor roest in een gematigd (of beter gezegd vochtig) klimaat. Hout moet je dan weer regelmatig onderhoud (schuren, schimmelwerende behandeling, voedende was, enz.) om barsten en andere ongemakken te voorkomen. Alleen een paal van aluminium kan je die zorgen besparen.

e) Design

Hier heb je heel wat keuze! Van de halfronde parasol in staal en polyester voor kleine balkons tot de grote zweefparasols in katoen en aluminium ... Het aanbod is eindeloos!

Gregory stelt voor: "Een doek met palmboom-, tropische vogel- of ananasmotieven voor een Caribische vibe, een volledig zwarte zweefparasol voor een chique en moderne look, een meer traditionele parasol met een wit katoenen doek en een houten paal om overal te gebruiken, een rechte parasol met felle kleuren en ontelbare baleinen voor een Balinees tintje, of een vintage ronde parasol met gekleurd doek en franjes die passen bij je nieuwe badpak en uw bril met rookglazen."

Zonnezeilen

Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 5 - Alterego Design

Zonnezeilen zijn bijzonder modieus en praktisch. Horizontaal opgehangen zeilen (aan een muur van uw woning of een stevige paal) hebben heel wat voordelen: ze zijn discreet, efficiënt en gewoon mooi. In de lente en de herfst kunnen ze je ook tegen korte buien beschermen. "Deze zeilen zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Je kunt er meerdere gebruiken om een grotere zone af te dekken of je kunt ze op maat laten maken. Je kunt ook spelen met kleur om een treurig koertje op te fleuren, of met verschillende tinten wit en grijs voor een moderne en rustgevende ruimte."

Plaats een of meer witte zeilen om de elegantie van het houten terrasmeubilair te versterken, en maak een enkele reis naar de stranden van de Middellandse Zee. Voeg slingers met lampionnen toe op een warme zomeravond en je waant je net in Griekenland. Een zeer handige en originele keuze! De blootstelling aan de wind kan wel een probleem zijn in gebieden waar het krachtig waait. Opgeleide vakmensen kunnen je ongetwijfeld enkele aangepaste oplossingen bieden.

Een pergola vol klimplanten

Heb je in de zomer last van de warmte en kun je maar enkele minuten op je terras blijven zitten? De schaduw van klimplanten is dan een goede oplossing. De frisheid van een pergola vol klimplanten is perfect om van een dutje of een lange maaltijd te genieten. Je kunt kiezen voor een rustgevende structuur (hout), een ronduit moderne structuur (aluminium) of een conceptueel effect (een net, gespannen draadgaas of gevlochten visdraad).

Wijnranken, hop, rozen, blauwe regen, kamperfoelie, klimop: ook hier heb je aan keuze geen gebrek. Pas wel op met planten met doornen als je jonge kinderen hebt, sappige vruchten die insecten op je tafel kunnen uitnodigen en geurige bloemen die de gevoeligste neusgaten prikkelen. Gregory nuanceert: "Wanneer je kiest voor een bladverliezende soort aan de pergola bij je huis profiteer je van de koelte in de zomer en bewaar je de lichtinval in de winter."

Een pergola van bamboe

Hoe bescherm je je goed tegen de zon? - Foto 6 - Alterego Design

"Een pergola van bamboe kan een eerste stap zijn voordat je pergola met klimplanten volledig volgroeid is. Bovendien zorgt deze pergola ook voor een zekere hoeveelheid schaduw. Deze eenvoudige, lichte en voordelige optie biedt je heel wat vrijheid qua structuur. Deze pergola's bestaan in koepelvorm, met een zwevend rechthoekig dak, geïnstalleerd op spanten, gemonteerd op bamboepalen, enz." Je kunt het geluid van de meeuwen en de golven van de zee al horen ...

Om het schaduwoppervlak te vergroten en de stralen van de ondergaande zon tegen te gaan, kun je aan de zijkanten met roljaloezieën van bamboe werken. Zo ben je tegen zon en wind beschermd en kun je volop van je terras genieten. Houd er wel rekening mee dat een pergola van bamboe slechts voor gedeeltelijke schaduw zorgt. Pas dan ook op voor een zonnesteek.

Luchtige gordijnen

Heb je een plekje dat beschut is tegen sterke wind? Dan kan je kiezen voor een meer luchtige, luxe en intieme stijl door met gordijnen te werken. Gordijnen zijn een snelle en eenvoudige manier om een scheiding tussen twee stadsbalkons te creëren of om een schaduw te geven aan een leesplekje in de tuin, in de stijl van een buitenbed met een klamboe.

Deze stijl kun je perfect afwerken met meerdere zachte kussens, loungestoelen en tuinpoefjes. Het kleurrijke Nepal of de lange zandvlaktes van de Sahara, waar gaat jouw hart heen?

Voor iedereen die het graag simpel houdt, is er ook nog de mogelijkheid om een tafel onder een fruitboom te plaatsen, achterin de tuin. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en de wens om in de zon of onder de verkoelende bladeren te zitten, kun je de tafel eenvoudig verplaatsen. Het is hoog tijd dat de zomer eraan komt ... Veel plezier!