Inrichtingen voor kroostrijke gezinnen - Foto 1 - Alterego Design

Alterego Design biedt inrichtingsoplossingen voor kroostrijke gezinnen en iedereen die weinig plaats heeft. Hoe wordt het dagelijkse leven van een gezin met volwassenen, tieners, kinderen en zelfs baby's een stuk eenvoudiger? Hoe vermijd je nutteloze discussies en geef je iedereen toch wat privacy? Van de hal tot de slaapkamer en de eetkamer, in dit artikel lees je er alles over!

Hal en gang

Jessica Van Wambeke, interieurdeskundige van Alterego Design, begint bij het begin: de hal. Het is 16.30 uur. De kinderen komen terug van school. Ze hebben honger en het regent buiten. De jongsten zijn moe en de oudsten moeten naar de voetbal- of basketbaltraining gaan. Herkenbaar? Tassen, jassen, natte schoenen, knutselwerkjes van de dag, sportuitrustingen, ... De volledige hal is in enkele minuten omgetoverd tot een slagveld!

Jessica's eerste tips: "Om wat orde te bewaren en plassen bij regenweer te vermijden, werk je best met een afdruipbakje voor natte laarzen en een handig rekje waar je alle schoenen van het gezin op kunt zetten. Combineer met een lang bankje of enkele opbergkubussen zodat de kleinste helden kunnen gaan zitten en zelf hun schoenen uit kunnen doen. Een grote mand is dan weer handig om die zachte pantoffels in op te bergen. Lange en stevige kapstokken zijn ook een must. Je moet er een jas, een sjaal en een dikke trui aan kunnen hangen. In het beste geval heb je er één per persoon! Wanneer iedereen zijn eigen kapstok heeft, kun je alle spullen geordend opbergen."

Hang, indien mogelijk, een legplankje boven de kapstokken om een mand (of meerdere) met noodzakelijke spullen (brilschoonmaakdoekjes, elastieken, haarspelden en haarborstels, sleutelbossen, mondmaskers, handgel, ...) op te zetten. Een doos met zakdoekjes is ook erg handig voor al die verstopte neusjes. Wat zeker niet mag ontbreken: een groot bord met de agenda van jou en je kleine rakkers en, uiteraard, een klok die twee minuten voorloopt!

Keuken en eetkamer

Inrichtingen voor kroostrijke gezinnen - Foto 2 - Alterego Design

De bende trekt richting de keuken. Hier worden de heerlijke maaltijden voor het gezin bereid en maken de kinderen vaak hun huiswerk. Het is het kloppende hart van het huis. Het is de plek waar het verloop van de dag uit de doeken wordt gedaan, levendige gesprekken worden gevoerd en de volgende dag wordt voorbereid. In kroostrijke gezinnen is het aantal personen aan tafel vaak niet op één hand te tellen! Enkele vriendjes die komen spelen, een verjaardag, onverwachte gasten ... Je taak: steeds voor voldoende plaats zorgen rond hetzelfde eettafel !

"We weten dat het ontzettend belangrijk is om iedereen zijn eigen plekje te geven. Alterego Design heeft hier aan gedacht met de modellen NATURA en MAMAT. Deze bijzonder grote tafels bieden plaats aan maximaal tien personen. De poten zijn design, stevig en discreet om de knieën niet te hinderen. MAMAT beschikt over een verlengsysteem. Hij kan zich dus probleemloos aan uw wensen aanpassen", vertelt Jessica.

"In dezelfde optiek combineren we de tafel met lange banken, zoals de NATURA BENCH, om plaats te besparen. Door wat dichter bij elkaar te zitten, kun je extra zitplaatsen creëren. En om het voor de allerkleinsten zo veilig mogelijk te houden, plaats je de bank tegen een muur of een buffetkast in de stijl van een Amerikaanse eetkamerbank. Het is van cruciaal belang dat je onderhoudsvriendelijke en snel af te wassen materialen kiest. Na de maaltijd er snel even met een doekje over en klaar is Kees!", gaat Jessica voort.

Woonkamer

Inrichtingen voor kroostrijke gezinnen - Foto 3 - Alterego Design

Je gezin heeft net gegeten, de schoolboeken zijn opgeruimd en boekentassen staan aan de kant. Tijd om even te ontspannen! Hop, richting de woonkamer. Dé grote ster in het midden van de ruimte is vanzelfsprekend een hoekzitbank! Er is een plekje voor iedereen, in een hoek of languit gelegen met een dekentje of op een kussen. We halen gezelschapsspelletjes uit de kast, zetten de televisie aan, nemen een goed boek erbij en, waarom niet, een goed glas wijn.

"Een panoramische zetel heeft het voordeel dat hij meestal aangepast kan worden. Je kunt gemakkelijk een deel toevoegen of weglaten, naargelang de grootte van je woonkamer. Kies voor een L- of U-vormige opstelling, zoals de CANYON U SHAPE. Voor kleine bengels raden we aan om te werken met kleine, lagere zeteltjes die je langs weerszijden van de grote zetel kunt zetten."

Jessica gaat verder: "Qua meubels kun je werken met salontafels op wieltjes, tv-meubels met deurtjes en lades, mandjes om dekentjes op te bergen of opbergkoffers die je ook als bankje kunt gebruiken. Kies voor sobere decoratie om het niet te druk te maken. Bovendien kun je de woonkamer dan sneller opruimen en schoonmaken. Dus kies voor weinig maar goede decoratie! Een mooie, grote foto van je gezin, in een mooie fotokader, volstaat om een familiale, gezellige en warme sfeer te creëren."

Slaapkamer

Inrichtingen voor kroostrijke gezinnen - Foto 4 - Alterego Design

Wist je dat je je kinderen naar elkaar toe kunt laten groeien door ze samen op één kamer te leggen? Het uur om te gaan slapen staat garant voor leuke lachpartijtjes, liedjes, grapjes in het donker en gedeelde geheimpjes. Je kinderen leren ook om zorg te dragen voor hun eigen plekje, respect te hebben voor elkaars privacy en de kamer met elkaar te delen. Het is erg belangrijk dat je kind het gevoel krijgt dat hij zijn eigen plekje heeft, waar hij zichzelf kan zijn en waar hij zich even kan terugtrekken als het allemaal wat te druk wordt.

Elk kind krijgt uiteraard zijn eigen bed. Enkele bedden, als je voldoende ruimte hebt, of stapelbedden. Online vind je ongetwijfeld enkele inspirerende voorbeelden. Soms volstaan een poster of stickers aan de muur boven het bed om een persoonlijk plekje te creëren. Delen is leuk als iedereen voldoende ruimte krijgt. Het belangrijkste is dat kinderen zich gewaardeerd en gehoord voelen. "Beslis allemaal samen wie bij wie op de kamer slaapt, in functie van de leeftijd, het slaapritme en de behoefte aan privacy voor grotere kinderen. Zo vermijd je de ene ruzie na de andere."

"Een persoonlijk plekje kun je ook creëren door een leuk rekje waar je kind zijn favoriete speelgoed, kleding, juwelendoosjes, ... op kunt zetten. Bepaalde bedden bevatten een lade met wieltjes die je onder de bedbodem kunt schuiven. Dat is erg handig om kleine schatten en grotere spullen op te bergen." Een leuke tip: "Werk met lampen met een lage sterkte voor de nachtlampjes. Kinderen die in het donker een lichtje nodig hebben, maken dan niet de hele kamer wakker. »

Opbergen en organiseren

Inrichtingen voor kroostrijke gezinnen - Foto 5 - Alterego Design

Ouders van kroostrijke of samengestelde gezinnen weten hoe belangrijk het is om te organiseren, anticiperen en ... los te laten! Werk met verschillende wasmanden voor wit, zwart, gekleurd, delicaat of zeer vuil wasgoed. Verschillende kasten, plankjes en handig georganiseerde lades zijn een must. Denk ook aan uitschuifbare droogrekjes, een waslijn en wasknijpers. Zoals we eerder al vermeld hebben: een grote zetel in de woonkamer, kapstokken in de hal en rekjes in de slaapkamer mogen niet ontbreken. En vooral kasten met deurtjes! Zo ziet je interieur er mooi opgeruimd uit als de drukte even voorbij is.

Jessica vult aan: "Kies voor vloerbekleding die je eenvoudig schoon kunt maken. Werk in je woonkamer met een buitentapijt met plastic en niet-absorberende vezels. Zet onopvallende vuilnisbakjes in de badkamer, in de wasplaats en in de hal zodat je kinderen snel iets kunnen weggooien. Maak onder de trap een boekenkast of een opbergruimte. Zorg dat je elke vierkante centimeter van je woning gebruikt."

Voor kleine kinderen kun je kiezen voor een magneetbord zodat ze weten wat ze 's morgens en 's avonds moeten doen (tanden poetsen, aankleden, enz.). Zo leren je kinderen hun plan te trekken, zonder dat ze iets vergeten. Voor grotere kinderen is een tabel met een overzicht van de taken handig om ze aan de dagelijkse organisatie van het gezin deel te laten nemen. De tafel dekken en afruimen, stofzuigen, de was sorteren, zijn slaapkamer opruimen, ... Geef hen verantwoordelijkheid om ze minder te moeten controleren. En voor jou, een duidelijke agenda ... en een microgolfoven om verschillende keren je kop koffie op te warmen.

Heb je een kroostrijk gezin en net dit artikel gelezen? Goed gedaan! Alterego Design wenst je mooie momenten met je gezin.