Hoe kies en onderhoud ik mijn tapijt? - Foto 1 - Alterego Design

Dit artikel is een handige leidraad als u op zoek bent naar een nieuw tapijt. Een rond tapijt voor de woonkamer? Een vierkant tapijt voor de eetkamer? Katoen, wol, polyester of schapenvacht? Met motieven of effen? Met kleurverloop of eenkleurig? Jessica Van Wembeke, interieurarchitecte, rolt de rode loper uit en geeft u al haar tips voor de textuur, kleur en afmetingen van een tapijt.

IN DE WOONKAMER

Hoe kies en onderhoud ik mijn tapijt? - Foto 2 - Alterego Design

"In een open ruimte", aldus Jessica, "kan een zeer groot tapijt een een bepaalde plek duidelijk afbakenen. U kunt het vergelijken met een kamerscherm maar dan zonder het zicht te ontnemen. Het tapijt creëert een specifieke ruimte. Laat het hiervoor aan beide zijden van de zetel, de fauteuils en de salontafel uitkomen." Dezelfde tip kunt u ook voor de eetkamertafel gebruiken, maar daarover later meer.

"Het tapijt is meestal rechthoekig, vooral bij een chaise longue, maar het kan ook vierkant zijn bij een hoekbank. In een kleinere ruimte leggen we het tapijt onder de voorste poten van de zetel, die zelf vaak tegen de muur staat. Zonder het geheel te verzwaren, zorgt een tapijt voor rust en balans in de woonkamer. U kunt ook met een rond tapijt onder een rond salontafeltje werken. Zorg er dan wel voor dat de diameter groter is dan die van het tafelblad."

De woonkamer is een plek om te cocoonen, gezellig samen te zijn en te ontspannen. Qua materialen zijn comfort en zachtheid het belangrijkst: "Kies voor hoogpolige tapijten. We kennen allemaal wel het schapenvachtje voor de open haard, niet? Uw kinderen, en zelfs uw gasten, zullen zich er met plezier op nestelen". Er bestaan ook echte design tapijten met structuur of reliëf die zeer aangenaam aanvoelen onder blote voeten. " Momenteel is het robuustere en zeer natuurlijke jute tapijt echt in de mode. Het is hét tapijt voor een Boheemse, Scandinavische, landelijke en Japandi-stijl."

Qua stijl hebt u twee keuzes. Ofwel kiest u voor een tapijt dat in uw interieur past en voor een harmonieus geheel zorgt, ofwel voor een tapijt dat opvalt door zijn kleuren of patronen en dat uw woonkamer wat pit geeft. In de meeste gevallen wordt voor de eerste optie gekozen. Het risico is lager, het tapijt is makkelijker te combineren en trekt minder de aandacht. "Ons grote BERAN tapijt voelt zich bijvoorbeeld in meerdere stijlen thuis. Het is een klassieker met een sobere en elegante uitstraling. Weinig risico maar wel meer dan geslaagd! Dit zwart-witte tapijt past overal bij. Het zorgt voor een gezellige en warme sfeer en verlicht de ruimte. Een karaktervol tapijt, zoals een groot Tibetaans of Indisch tapijt, trekt dan weer alle aandacht naar zich toe. Het is de perfecte keuze voor grote ruimtes, waar het soms aan warmte en persoonlijkheid ontbreekt. Sommige design tapijten zijn unieke en op maat gemaakte stukken. Ze maken van uw woonkamer haast een kunstgalerij.

IN DE SLAAPKAMER

Hoe kies en onderhoud ik mijn tapijt? - Foto 3 - Alterego Design

U hebt niet veel nodig om een slaapkamer in te richten. Een comfortabel bed, goede gordijnen, een of twee nachtkastjes ... meer niet. MAAR, met enkele goed doordachte decoratieve elementen is het heel eenvoudig om een echte oase van rust te creëren voor lange, rustgevende nachten. Jessica gaat voort: "Ook in de slaapkamer mag een tapijt niet ontbreken. Het dempt het geluid van de benedenverdieping, is zacht onder de voeten, warm in de winter en licht in de zomer. Kortom, een echte meerwaarde."

"In een ruime slaapkamer kiezen we voor een heel groot tapijt dat aan alle kanten van het bed uitsteekt, nachtkastjes inbegrepen. Zoals in de woonkamer creëert u als het ware een ruimte binnen de ruimte, vooral als het bed in het midden staat. Het tapijt zet het bed in de kijker en zorgt voor een ongeëvenaard comfort. Voor een kleinere ruimte kiest u een kleiner tapijt dat rechts, links en bij de voeten uitsteekt. U kunt ook kiezen voor twee rechthoekige tapijten aan de rand van het bed", aldus Jessica.

Hoewel we er vele uren per dag vertoeven, is de slaapkamer geen doorgangsplaats. U kunt dus zeker en vast kiezen voor een kwaliteitsvol tapijt in diepe kleuren. Een langpolig exemplaar is het best omdat het stof uit de lucht opvangt en het gehalte in de lucht doet dalen. "Ons LOUIX tapijt is een uitstekende keuze, vooral voor een ruime kamer. Het is relatief dik, voelt zacht aan en de blauwe en zwarte tinten zijn de perfecte aanvulling voor uw bed. Het ziet er geweldig uit in een moderne, industriële of etnische stijl", voegt ze eraan toe.

Voor de kinderkamer kiest u voor een onderhoudsvriendelijk en kortpolig tapijt met veel kleur. Het tapijt stimuleert de creativiteit en en maakt van de slaapkamer een leuke plek om te spelen. Ook ouders zullen er helemaal weg van zijn wanneer ze hun kleine kapoen te slapen leggen.

IN DE EETKAMER

Hoe kies en onderhoud ik mijn tapijt? - Foto 4 - Alterego Design

Jessica gaat voort: "In de eetkamer is het net even anders. Hier is het belangrijk dat u 'praktisch' denkt." Het tapijt gaat het zwaar te verduren krijgen door de poten van stoelen en tafels en uw gasten die erover lopen. Kruimels en enkele gemorste druppels zullen ongetwijfeld dagelijkse kost worden. "Kies dan ook voor een kortpolig of plat geweven tapijt. Dergelijk tapijt kunt u namelijk eenvoudig schoonmaken. Een kilim of een handloom is een goede keuze." Zorg voor de perfecte balans door het tapijt volledig onder de tafel en de stoelen te laten uitkomen.

En voor de vorm: "Een vierkant tapijt bij een vierkante tafel, een rond tapijt bij een ronde tafel en een rechthoekig tapijt voor lange tafels. Het tapijt moet bij de vorm van de tafel passen."

Qua kleur houden we het vrij traditioneel. Het tapijt biedt comfort, bakent misschien een ruimte af, maar dient zelden als decoratie omdat het onder de meubels ligt. "We kiezen voor neutrale, natuurlijke, heldere kleuren en synthetische vezels om zo weinig mogelijk vlekken te zien. Het MARYSE tapijt is hier een zeer mooi voorbeeld van." De etnische motieven zien er bijzonder origineel uit en laten vlekken minder goed opvallen, iets wat bij een eenkleurig tapijt wel gebeurt. "Het GRAFIK tapijt is ook uitermate geschikt, vooral in de lichtere tinten. De driehoeken maken dit tapijt erg origineel zonder de aandacht van de tafel weg te trekken."

ONDERHOUD

Houd rekening met het volgende voordat u uw eerste tapijt koopt: stofzuig het eenmaal per week om het er op zijn best te laten uitzien. Bij vlekken veegt u het tapijt onmiddellijk af met een vochtige doek. Alterego Design heeft een reeks producten van hoge kwaliteit om de stof te beschermen en te reinigen: de ROYALTEX-kit. Zo kunt u uw mooie tapijt beschermen en reinigen als er een ongelukje gebeurt. Luxueuzere tapijten kunt u stoomreinigen om ze te ontsmetten en hun mooie kleuren terug te geven.

Tot slot geeft Jessica de volgende tips om het tapijt van uw dromen te onderhouden:

"Mijn eerste tip: om te voorkomen dat de vezel na verloop van tijd beschadigd raakt, stel ik voor dat u kleine viltjes onder de poten van de meubelen plakt. Zo kunt u ze eenvoudig verplaatsen en uw woonkamer opnieuw inrichten, zonder dat u lelijke gaten in het tapijt maakt.

Mijn tweede tip geef ik om een pijnlijke val te vermijden. Voor tapijten in gangen, badkamers, eetkamers, keukens ... kortom, overal waar er veel op gelopen wordt, kunt u overwegen om een ondertapijt aan te schaffen. Deze antisliplaag, van stof op plastic, wordt tussen de vloer en het tapijt aangebracht. Het voorkomt dat het tapijt gaat opplooien en wegglijdt. De laag beschermt uw vloer ook tegen krassen en slijtage.

Mijn laatste tip is er één voor grote gezinnen of stuntelaars: kies een buitentapijt van polypropyleen, vooral voor de eetkamer. De synthetische vezel is ontworpen om weer en wind en veelvuldig gebruik te doorstaan. Het is ook veel onderhoudsvriendelijker dan zijn luxueuze hoogpolige broertjes."

Alterego Design hoopt dat uw nieuwe tapijt u veel plezier en comfort zal brengen of u laat wegdromen van de hete zandwoestijnen in het Oosten.