Mijn kot inrichten met Alterego - Alterego Design

Liefste studenten, het einde van de zomer is helaas alweer in zicht. Sommigen van jullie profiteren van een heerlijke, zorgeloze zomer. Anderen zijn dan weer aan het puffen en zweten voor de tweede zit. Voor iedereen staat het nieuwe schooljaar echter alweer voor de deur. Omdat je liefst niet wilt wachten tot het laatste moment, ben je ongetwijfeld al op zoek naar een leuk kot/een nieuwe studio voor het volgende academiejaar. Misschien heb je je uitverkoren plekje met een uitstekende ligging en leuke kotgenoten al gevonden ... Het enige wat je nu nog moet doen is je eigen stekje smaakvol en zo voordelig mogelijk inrichten om vrienden te ontvangen, te ontspannen, rustig te slapen ... en uiteraard ook om te studeren! Jessica Van Wambeke, de experte van Alterego Design die we je niet meer moeten voorstellen, vertelt je in dit artikel hoe je je kot het beste inricht.

Strategisch denken, uiteraard!

Het is belangrijk dat je strategisch nadenkt als je een kleine ruimte gaat inrichten. Je kot is waarschijnlijk minder dan 20 m² groot en je moet er toch vijf tot zeven dagen per week doorbrengen. « Je moet je kot optimaal indelen en ruimte creëren », vertelt Jessica.

Tijd om te slapen

« Kies eerst en vooral een goed bed, niet te groot en niet te klein, met een comfortabele matras en onderhoudsvriendelijk beddengoed. Zo geniet je van een optimale nachtrust om de volgende dag weer paraat te staan. Kies voor een hoog bed waar je een bureau onder kunt schuiven om je privacy te garanderen. Is het plafond te laag? Een slaapbank, zoals onze BELGO, zorgt ervoor dat je vliegensvlug van woon- naar slaapkamer kunt omschakelen. Bovendien win je heel wat plaats en geef je je gasten net dat tikkeltje meer. »

Plaats je bed, of elk ander meubel, niet bij een warmtebron of radiator. Zo kunnen die toestellen optimaal werken en vermijd je dat je energiefactuur elke maand omhoogschiet. Wil je de verschillende ruimtes in je kot wat afbakenen? Kies dan, zoals in een New Yorkse loft, voor een gordijn, een wand, een boekenkast of een dwars geplaatst rek.

Tijd om te werken

Je bureau verdient eveneens de nodige aandacht. « Zoals Plato zei: "Gnothi seauton", met andere woorden "Ken uzelf"." Jessica legt uit: « Wat heb je (echt) nodig? Een groot werkblad en een ergonomische bureaustoel of volstaat een plekje van een tafel? Heb je voor je studies heel wat naslagwerken nodig of beperkt de theorie zich tot enkele nota's? Een leuk compromis is onze bureau FLEXO. Die bureau kun je opvouwen, verplaatsen en tegen een muur zetten. » Bepaalde studenten zijn soms zelfs al tevreden met een bedtafel op wieltjes of een werkblad voor hun pc. Let er wel op dat je niet te veel rugklachten krijgt ...

« Met uitzondering van de nieuwe studentenwoningen zijn koten traditioneel ingericht in oude gebouwen met dikke muren. In dergelijke gebouwen is het wifisignaal niet altijd optimaal. Je kunt bijvoorbeeld je gsm gebruiken om het bereik van de router in de verschillende hoeken van de kamer te controleren. Zo weet je perfect waar je je bureau kunt plaatsen. » En waarom zet je je bed niet op de plek waar je het minste bereik hebt?

Tijd om te onstpannen

Het studentenleven is meer dan studeren alleen! Een kot zijn naam waardig is ingericht om etentjes met vrienden te organiseren en avonden lang naar je favoriete series te kijken. Een zetel, al dan niet een slaapbank, een grote poef, enkele stapelbare stoelen, opvouwbare krrukken, een bluetoothspeaker en een kleine koelkast en het plezier kan beginnen! Je hebt slechts enkele, verstandig gekozen meubels nodig om van je slaapkamer een salon te maken.

Een tip van Jessica: « Een bureau op wieltjes kun je als eettafel gebruiken, een buffetkast of tv-meubel kan dienstdoen als bar, een lage boekenkast is ook een handige bijzettafel, enz. En tussen al dat studeren door mag je zeker ook even ontspannen. Als het kan, ga je even van je bureau weg. Kijk een aflevering van je favoriete serie (echt maar eentje) en eet een hapje. Zo bewaar je de nodige rust in je hoofd! »

Mijn kot inrichten met Alterego - Foto 1 - Alterego Design

Decoratie: ¡Su casa es su casa !

Een kot is eigenlijk je eerste appartement. Het is vaak ook de eerste keer dat je je ouderlijke nest verlaat. Het is belangrijk dat je je goed voelt omdat je er lange uren (en korte nachten) gaat doorbrengen. Krijg je van de huisbaas geen toestemming om wat kleur aan de muren te geven en er gaatjes in te boren? Wij geven je enkele tips om je helemaal thuis te voelen, zonder dat je je volledige kot moet verbouwen.

Stijl

« Kies een stijl die je leuk vindt en laat deze terugkomen in de bureau, slaapkamer en salon van je kot. Algemeen genomen stouw je kleine ruimtes best niet helemaal vol om het zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Opgeruimd staat netjes, weet je wel. » Laat je inspireren door onze interieurgidsen om een persoonlijk en budgetvriendelijk plekje te creëren.

De bureau

We hebben het al vaak gezegd en herhaald, eenvoud is cruciaal voor een bureau. « Potjes voor je potloden en balpennen, opbergdozen voor je mappen, een plantje voor een vleugje creativiteit en een kalender, meer heb je niet nodig! Leg alles wat je uit je concentratie kan halen aan de kant. » In ons artikel over thuiswerken vind je heel wat nuttige informatie.

Licht

« Plaats een lange spiegel voor de muur tegenover het raam. Je maakt de ruimte niet alleen groter maar de spiegel weerkaatst ook nog eens de zonnestralen en verspreidt het natuurlijk licht in je kot. Hang een slinger met witte gloeilampen boven je zetel of je bed om het allemaal wat gezelliger te maken. Een gekleurde tafellamp kan je bureau ook opvrolijken. En om origineel uit de hoek te komen, is een fluo wandlamp erg leuk! »

Privacy

Zowel 's nachts als overdag is je privacy belangrijk. Kies voor lange gordijnen, van de vloer tot aan het plafond, om het effect van een hoog plafond te creëren, het in de winter warm te houden en de brandende zon in de zomer buiten te houden. « Bevindt je kot zich op de benedenverdieping of kunnen de buren binnenkijken, werk dan met een ondoorzichtige folie aan de ramen », stelt Jessica voor. « Die folies zijn erg gemakkelijk te vinden in de winkel en kun je snel plaatsen. Ze laten het daglicht door en houden nieuwsgierige blikken buiten. »

Comfort

Koten zijn vaak niet goed onderhouden en het kan er koud zijn. Leg een groot en zacht tapijt op een beschadigde vloer. Leg een originele plaid over je zetel of bureaustoel en leg enkele gekleurde kussens in je fauteuil. Zo maak je het snel een stuk gezelliger en creëer je een knus coconnetje!

Een beetje groen

Kies voor één of twee plantjes, als je groene vingers hebt, en zet ze op de vensterbank om je leefruimte op te vrolijken. « Kies voor onderhoudsvriendelijke planten die kunnen overleven als je enkele dagen niet op je kot bent », zegt Jessica. Je kunt ook met kunstplanten aan de slag gaan. Vandaag kun je erg realistische exemplaren op de kop tikken.

Mijn kot inrichten met Alterego - Foto 2 - Alterego Design

En in de gemeenschappelijke ruimtes?

Spreek met je kotgenoten af om een prikbord of magnetisch bord te kopen om de verschillende huishoudelijke taken op te hangen. Geen discussies meer, gedaan met fruitvliegen en steeds propere glazen!

Dat geldt eveneens voor de badkamer. Je kiest best voor kastjes met deuren in plaats van overvolle rekjes. Zo kun je alles mooi op orde houden en je verzorgingsproducten tegen vocht beschermen. Naamkaartjes of duidelijke afspraken voorkomen problemen achteraf. Een handdoekhouder om de handdoeken snel te laten drogen, is zeker ook het overwegen waard.

Heeft je kot een terras of een tuintje? Hoe leuk! Leg met je kotgenoten samen om een klein tafeltje, hoge krukjes of twee of drie gekleurde zeteltjes met een bijzettafel te kopen. En waarom geen barbecue? Er is niets zo leuk dan na een lange dag achter je boeken even een luchtje kunnen scheppen.

Je bent nu volledig klaar om vol goede moed aan het nieuwe jaar te beginnen. We wensen je een sprankelend jaar vol leuke ontmoetingen en ontdekkingen!