Onderhoud van houten en stoffen meubels - Foto 1 - Alterego Design

Deze week geeft Alterego Design het woord aan Quentin Docquier, interieurontwerper en manager van de winkel van Namen. Hij vertelt ons meer over het onderhoud van je favoriete meubels. Quentin geeft ons enkele handige tips, traditionele oplossingen en nieuwe methodes om de je houten en stoffen meubels zo lang mogelijk mee te laten gaan. Heeft je huisdier de zetel opgeëist? Is je glas rode wijn omgevallen? Heeft de laatste verhuizing wat sporen achtergelaten? Geen paniek, Quentin helpt je graag op weg!

Beter beschermen dan repareren

Je hebt het ongetwijfeld al geraden. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Wanneer je hout en stof behandelt vanaf het moment dat je je meubels gebruikt, kun je in de toekomst heel wat onaangename verrassingen vermijden. Brandplekken, witte vochtsporen, krassen en deukjes krijgen veel minder kans! Vandaag bestaan er tal van producten om schade terug te dringen en volop van je meubels te genieten. We denken dan vooral aan natuurlijke was, zoals bijenwas, om tafelbladen te behandelen en voeding tegen ongewenste giftige stoffen te beschermen.

Quentin geeft ons de volgende tip: "Plaats houten meubels het liefst niet bij warmtebronnen (houtkachel, verwarming), in de volle zon of in een te droge of vochtige ruimte. Hout is een levend materiaal dat reageert op temperatuurverschillen en vocht. Die reacties zijn vaak zichtbaar en soms zelfs wat vervelend. Houtvezels zwellen op, plooien, trekken samen, barsten en klieven. Wanneer je je planten te veel water geeft, zul je merken dat de houten planken eronder uitzetten. Een veranda krijgt het dan weer zwaar te verduren tijdens een zomers onweer, een sierpotje laat zijn afdruk na op een salontafeltje en je grootmoeder zegt niet voor niets dat je steeds onderleggers moet gebruiken.

"Stoffen meubels laat je best niet te lang in de volle zon staan zodat ze niet gaan verkleuren. Gedeeltelijke verkleuring is nog erger: de achterkant van een zetel, de armleuning van een fauteuil, de hoek van een tafellaken, drie van de zes stoelen, enz. Probeer steeds om je meubels in dezelfde omstandigheden een plek te geven. Door kussens te draaien, meubels te verplaatsen en de verlengstukken van de eettafel op te bergen in een ruimte met dezelfde lichtinval, kun je al heel wat vermijden", vertelt Quentin.

Houten meubels schoonmaken

Onderhoud van houten en stoffen meubels - Foto 2 - Alterego Design

Het maakt niet uit of je nu van natuurlijk, gewaxt of gelakt hout houdt. Stof houten meubels een keer per week af om stofophopingen te vermijden. Gebruik een zachte doek, van niet-pluizig katoen, een oude kussensloop of een lichtjes vochtige microvezeldoek en wrijf voorzichtig in de richting van de nerven. "Stof blijft van nature hangen aan een vochtig gemaakte doek. Met een te vochtige vod zou je het hout dan weer wak kunnen maken en het stof zelfs in de vezels laten doordringen", waarschuwt Quentin.

Gebruik tijdens een grondige schoonmaakbeurt een mengeling van water en natuurzeep (zwarte zeep, Marseillezeep) om hardnekkig vuil te verwijderen. Spoel vervolgens met helder water en laat drogen door de ruimte goed te verluchten. Behandel gewaxte en gelakte oppervlakken niet met agressieve alcohol. Werk ook niet met borstels met te harde haren of schuurproducten, anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Om onsierlijke deukjes weg te werken, breng je verschillende lagen vochtig absorberend papier op de zone aan. Wacht enkele minuten totdat de vezels wat water opnemen en zet je warme strijkijzer direct op het papier. De stoom van het strijkijzer dringt door in het hout, laat de vezels opnieuw opwellen en werkt deukjes weg.

Volstaat het niet? "Bij ongelukjes op een tafel van ruw hout dien je meteen te reageren voordat het hout helemaal doordrongen is. Wrijf zoveel mogelijk vloeistof snel weg met keukenpapier. Om een opgedroogde vlek te verwijderen neem je wat schuurpapier met een heel lichte korrel (600,1200). Wrijf in de richting van de vezel voorzichtig over de beschadigde zone. Ga er vervolgens met een heel lichtjes vochtige doek over. Doe dat nog steeds in dezelfde richting, om stof te verwijderen", verklaart Quentin. Indien de vlek niet weggaat, neem je best contact op met de winkel om je door een specialist te laten adviseren. Vergeet ook niet om je handen en ogen te beschermen.

Textiel schoonmaken

Onderhoud van houten en stoffen meubels - Foto 3 - Alterego Design

Stoffen zetels, fauteuils en eetkamerstoelen dienen ook regelmatig onderhouden te worden. Besprenkel de vezels voor elk gebruik met een speciaal product, zoals het product uit onze onderhoudsset. Kies steeds voor producten op waterbasis om de gezondheid van je kinderen te beschermen. Ga ook regelmatig met de stofzuiger over de meubels. Gebruik de kop met zachte haren om het stof te verwijderen. Ga er nadien met een lichtjes vochtige doek over. Indien je de hoes kunt afnemen, is de wasmachine ook een oplossing.

Quentin gaat voort: "Voor textiel gelden dezelfde regels. Beschermen, onderhouden en snel reageren bij een ongelukje. Alterego Design heeft enkele vlekverwijderende producten om snel en efficiënt te kunnen reageren. De producten zijn erg handig voor meubels waarvan je de hoes niet kunt afnemen. Voor alle andere probleempjes kun je wonderen doen met natriumbicarbonaat (dat het vocht zal opnemen), witte azijn (vlekverwijderend) of, zoals onze grootmoeders al deden, de bevlekte stof een hele nacht in een bad met warm water en enkele eetlepels natriumpercarbonaat leggen, voordat je ze in de machine stopt (de droogkast is uit den boze). Het resultaat is ongelofelijk."

"Ik kan je nog een tip geven"", vertelt Quentin. "Als je vlekken maakt op een kussenhoes en deze in de machine wilt stoppen, was je de andere hoezen gewoon mee om die beruchte gedeeltelijke verkleuring te vermijden. Test producten steeds op een onzichtbaar plekje om te kijken hoe de stof reageert. Gebeurt er niets, dan kun je het product veilig gebruiken. Vergeet ook niet om de zetel een keer per jaar te verfrissen door hem volledig te bepoederen met natriumcarbonaat en enkele druppels essentiële olie (citroen, munt, eucalyptus, theeboom, lavendel). Laat een uur inwerken en zuig het poeder vervolgens zorgvuldig op."

Laatste tips

De allerbeste oplossing om die vervelende vingerafdrukken op je design meubels in de keuken niet meer te zien, om vlekken van rode vruchten uit je Andalusisch tapijt te halen, om deukjes van houten speelgoed uit je nieuwe parket te verwijderen, om die sangriavlekken van het laatste etentje met vrienden uit je kussens te halen of om die hardnekkige kaasgeur sinds het kerstfeestje uit de gordijnen te verwijderen ... De ramen wijd openzetten, je ogen sluiten, diep inademen en terugdenken aan het plezier van die onvergetelijke momenten (en niet aan de vlekken). Dat is het belangrijkste.

Met de onderhoudskit ROYALTEX kunt u uw meubels beschermen tegen vlekken van:

  • o Drankjes: koffie, thee, chocolademelk, wijn, bier, alcohol, limonade en vruchtensap.
  • o Voedingsmiddelen: chocolade, sauzen en boters.
  • o Afscheidingen van mens en dier: transpiratie, lichaamsolie, bloed, braaksel en ontlasting.
Geniet ten slotte van 3 jaar service door voor PROTEXX-textielverzorgingsproducten te kiezen! Een service die een perfecte reiniging van uw nieuwe meubelen garandeert in geval van vlekken.

Onderhoud van houten en stoffen meubels - Foto 4 - Alterego Design