Het design meubel bestaat al zo’n honderd jaar, maar wat is nou het verschil met een “gewoon” meubel? Bij design meubels worden meerdere stijlen geïnspireerd door de tijd en verschillende culturen, terwijl ze door de jaren heen steeds veranderen.


De geschiedenis van het design meubel

Design meubilair is het gevolg van de mode uit de 20e eeuw, een weerspiegeling van de hedendaagse wereld, net als traditionele stijlen. Het design van deze eeuw, net als de hedendaagse kunst, droeg een gevoel en representeerde niet alleen een levenswijze, maar ook een sociale status. Strenge en verfijnde vormen bijvoorbeeld staan symbool voor orde en stabiliteit. Levendige kleuren en vrije vormen vertegenwoordigen juist voor vrijheid en gewoontes. Design meubilair van nu probeert met deze regels te breken.


Design meubel vs. gewoon meubel

Wij hebben diverse klanten die onze showroom kwamen bezoeken bovenstaande vraag gesteld en meestal was het antwoord “het zijn originelere en mooiere meubels dan gewone meubels”. Deze klanten hebben niet helemaal ongelijk, maar een design meubel is nog zoveel mee r!

Voor veel mensen zijn design meubels meubels met verfijnde vormen, mooie lijnen en sobere kleuren.

Anderen beschouwen juist meubels met edel materialen en originele lijnen als design.

Voor specialisten zijn het functionele en esthetische meubels die moeten voldoen aan bepaalde normen.

De echte definitie mengt dit alles: een design meubel verenigt het milieu, het nut van kunst en bruikbaarheid van architectuur (de techniek) om een mooi en degelijk meubel te maken..

Design meubilair kent enorm veel stijlen. Zie hier een selectie gebaseerd op de meest bekende en meest voorkomende:

  • hedendaagse meubels : een zoektocht naar comfort en een harmonie van kleuren, vaak met een neutrale tint (grijs, beige, wit, zwart…). De vormen van deze stijl zijn simpel maar verfijnd.


  • klassieke meubels : deze chique en tijdloze stijl wordt gekenmerkt door sobere kleuren en oudere meubels die zijn aangepast op de smaak van de tijd.

  • retro of vintage meubels : deze stijl is geïnspireerd op de jaren ’50 tot ’70. De meubels zijn erg kleurrijk en hebben geometrische vormen. Bovendien zijn ze gemaakt van stevige materialen voor meer comfort !


  • industriële meubels : design dat verwijst naar de stijl van fabrieken en oude ateliers. Dit type meubel wordt dus vooral geassocieerd met allerlei soorten metaal. Deze industriële stijl, ooit uitgevonden om arbeiders te helpen bij hun werk, is vooral stevig, functioneel en zonder poespas!


  • Bohemien (of boho) meubels : deze vrij bijzondere en erg kleurrijke stijl put inspiratie uit Latijns-Amerikaanse ambachten en culturen. De meest gebruikte materialen zijn vaak natuurlijk: hout, leer, koper, wol… De kleur groen en vooral planten en natuur domineren deze stijl.


  • scandinavische meubels : de Scandinavische stijl is de laatste jaren erg populair en straalt vooral uit dat het leven goed is. Oorspronkelijk komt deze stijl uit de Noordse landen en is typerend door simpele vormen en materialen met natuurlijke kleuren.


Mobilier scandinaveMobilier retroMobilier industrielMobilier contemporain


Voor meer informatie over de onderstreepte stijlen, bezoek onze pagina over stijlen en inspiraties !Maak uw interieur persoonlijk!

Design meubels maken de inrichting van uw interieur net wat persoonlijker. . Uiteraard geeft niet één meubel hetzelfde effect in twee verschillende huizen! Dit is zelden het geval met gewoon meubilair. Bovendien, afhankelijk van het gekozen design meubel, beschikt het meubel over aparte kenmerkenwaardoor uw gasten aangenaam verrast zullen zijn en u dat zullen doen laten blijken! Of nu het originele design hun blik trekt of de indrukwekkende functionaliteit. In alle gevallen maakt een design meubel gekocht bij Alterego Design uw woonhuis mooier !


Partager :