Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 1 - Alterego Design

Een statafel of hoge tafel is een bijzonder handig en trendy meubel, en dat is niet meer dan logisch! In dit artikel vertelt Jessica van Wambeke, de interieurexperte van Alterego Design, u waarom statafels zo succesvol zijn en hoe u ze optimaal kunt benutten, zowel thuis als in een professionele omgeving. Lees verder om te weten!

Wat is een statafel?

Zoals de naam al aangeeft, staat u steeds recht aan een statafel. Maar daar blijft het niet bij. Statafels zijn vooral erg leuk in kleine keukens om snel een broodje te eten, in receptiezalen, ... maar ook in heel wat andere ruimtes!

Welke afmetingen kies ik het best?

Voor twee personen volstaat een ronde of vierkante tafel van 60-70 cm. Een dergelijke tafel kunt u ook gebruiken voor drie personen, op een receptie waar de gasten niet aan tafel blijven staan. Vanaf vier personen kiest u echter best voor een rechthoekige tafel van ongeveer 140 op 70 cm.

Welk type statafel past in mijn interieur?

Laten we eerst even ingaan op de materialen. Wanneer we een statafel voor onze woning of tuin zoeken, hebben we vaak een grote keuze aan elegante materialen, van gefineerd tot massief hout, om een mooi tafel in huis te kunnen halen. Tafels voor een druk restaurant of een receptiezaal waar vaak evenementen worden georganiseerd moeten vooral inzetten op kwaliteit, stevigheid en stabiliteit. In dat geval zou ik kiezen voor glas, roestvrij staal of geperste hars.

Hier vindt u alvast enkele concrete voorbeelden om te kiezen voor de statafel in functie van uw wensen en interieur.

In een kleine keuken

Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 2 - Alterego Design

Zoals we eerder in dit artikel hebben besproken, is een statafel een heel goed idee om een kleine keuken in te richten en een volwaardig eetplekje te creëren, met een minimum aan vloeroppervlak. Zeker als u enkele barkrukjes onder de tafel schuift nadat u gegeten hebt.

De tafel geeft u ook een plek om uw groenten op een andere plaats dan boven de gootsteen te schillen of om uw koffiemachine voor uw niet te missen ochtendkoffie te plaatsen.

Jessica zegt: "In een keuken in Scandinavische stijl zou ik kiezen voor een GALLINA hoge tafel en LEONARDO krukken. In een industriële stijl zijn de tafel DARIUS en de krukken LYDIA een uitstekende keuze. Voor een moderne en design stijl zou ik dan weer kiezen voor een ORTOS tafel en CASA krukken. Minimalistischer kan haast niet! Het model NIKI is dan weer perfect om het effect van een lange bar te creëren. Met het blad van massief hout en het originele metalen onderstel geeft deze tafel een decoratieve en authentieke toets aan uw ruimte, zonder te veel plek in te nemen.

In een grote keuken

Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 3 - Alterego Design

In een grotere keuken denken we niet meteen aan een statafel. De laatste jaren zijn open keukens, in Amerikaanse stijl en met L-vormige werkbladen en centrale eilanden steeds populairder. Ze nemen steeds meer de plaats in van keukentafels met traditionele eethoeken. De ene tafel sluit de andere niet noodzakelijk uit. Laten we eens kijken wat Jessica hierover denkt.

"Ten eerste is het in een grote keuken met een centraal eiland best wel interessant om een statafel naast het eiland te zetten, om deze uit te breiden en een echte ontmoetingsplaats en gespreksruimte voor het hele gezin te creëren. Ten tweede is het heel goed mogelijk om de standaardtafel te vervangen door een vrij grote hoge tafel, waar u met uw familie of vrienden aan kunt eten, en een grote keuken mee kunt aankleden.

Zo kunt u het eten bereiden terwijl uw oudere kinderen hun huiswerk afmaken en de afwas doen terwijl uw kleine helden vanuit hun kinderstoel toekijken. Uw gasten op vrijdagavond kunnen dan weer genieten van een drankje, terwijl ze hun hele week uit de doeken doen, en u de kommetjes met chips en olijven op tafel zet.

Jessica gaat voort: "De trend gaat in de richting van rechthoekige modellen waar veel gasten plaats aan kunnen nemen. De RAFA statafel biedt dankzij zijn lengte van 2 m plaats aan acht personen. De tafel is gemaakt van massief hout en gepoedercoat metaal, met een uit de stam gesneden plank, en komt volledig tot zijn recht in een natuurlijke, moderne en authentieke keuken. Het CAPULCO BAR model met mooi geprofileerde en afgeschuinde randen en een blad van massief hout is dan weer geschikt voor een eigentijdse stijl. De tafel is bovendien makkelijk te onderhouden, stabiel en duurzaam. Een uitstekende keuze voor iedereen die graag gasten ontvangt of er graag een drukke en gezellige bedoening van maakt.

In de eetzaal van een restaurant

Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 4 - Alterego Design

Bij het inrichten van een eetzaal van een restaurant moet u aan veel dingen denken: de circulatie van het personeel in de zaal, de stevigheid, het comfort en de ergonomie van het meubilair, de elegantie en esthetiek op het eerste gezicht, het aantal couverts dat u kunt/wilt serveren ...

"Door statafels aan de indeling van een eetzaal, of zelfs een terras, toe te voegen, geeft u ritme aan het geheel. Bovendien kunt u zo verschillende sferen creëren en uw klanten dus een keuze bieden." Houdt u bijvoorbeeld eerder van bankstellen, stoelen met armleuningen of barkrukken? Door uw klanten verschillende opties aan te bieden, vergroot u de kans dat uw gasten het helemaal naar hun zin hebben en een aangename tijd kunnen beleven.

Jessica gaat voort: "Kies in een industrieel restaurant voor de statafel VADOR om in de hal een wachtruimte te creëren. Hier kunnen gasten dan wachten als de tafel nog niet klaar is. In een chiquer en moderner interieur is onze metalen tafel MORTI dan weer een mooie aanvulling. Net als GALA, onze tafel van zwart hout met een metalen voetensteun." Combineer met een of twee comfortabele barkrukken en nodig uw klanten uit om een glas te dranken zodat het wachten wat aangenamer wordt.

"Op een terras is de GIMLI tafel erg in trek. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan makkelijk opgevouwen worden zodat u hem eenvoudig kunt opbergen aan het einde van de zomer. Ze hebben ook een geperforeerd tafelblad zodat de regendruppels niet op het blad blijven liggen. Een extraatje dat in onze streken zeker van pas komt.

In een receptieruimte

Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 5 - Alterego Design

Dit is de ruimte waar een statafel zich als een vis in het water voelt! In receptiezalen en networkingruimtes zijn statafels alomtegenwoordig. Rond, vierkant, aan de ingang met flyers, mooi versierd in het midden van de ruimte en achteraan opgevouwen en gebruiksklaar.

"Speel met de vormen", raadt Jessica aan. 'Ronde tafels zijn gezellig, nodigen uit tot een gesprek en vergemakkelijken de doorgang in de ruimte. Ze zijn gemakkelijk te versieren met eenvoudige decoraties: kaarsen, pronkstukken, vazen met bloemen, servetten en tandenstokers, blocnotes en pennen met het logo van de sponsor of organisator."

Een leuke tip: "U kunt vierkante tafels moeiteloos tegen elkaar zetten om er bijvoorbeeld een buffettafel van te maken". Een sterk argument voor het komende doop- en communieseizoen!

"Als het geplande evenement meer dan een paar uur duurt, zullen uw gasten ook graag barkrukken met rugleuning en voetsteunen willen om comfortabel tot rust te komen." Plant u een lange toespraak, een uitgebreide presentatie of meerdere gangen met gebakjes en champagne? Scoor dan punten bij uw genodigden door hen de mogelijkheid te geven om tussendoor even te rusten.

In een professionele context wordt gewerkt met design meubilair dat gemakkelijk te hanteren en te verplaatsen is, zodat de ruimte kan worden aangepast aan de gelegenheid. Met dat standpunt in gedachten biedt Alterego Design een hele reeks hoge tafelpoten en tafelbladen die u kunt combineren om meubels op maat te creëren.

Leuke momenten, allemaal samen

Welke statafel kiest u het best en waarom? - Foto 6 - Alterego Design

Denk bij het aankopen van een statafel voor uw eigen keuken eerst aan uw familie en vrienden. Sommige mensen hebben specifieke wensen op het vlak van comfort en veiligheid waaraan barkrukken mogelijk niet voldoen.

Hetzelfde geldt voor eigenaars van receptiezalen en netwerklocaties. Denk eraan om een paar standaardtafels in uw ruimte te plaatsen voor wie een voet in het gips heeft na een skiongeluk of in een rolstoel zit. Dit is van cruciaal belang maar wordt helaas nog veel te weinig gedaan.

Heeft u na het lezen van dit artikel zin gekregen om van uw centrale eiland een echte eethoek te maken? Of wilt u het meubilair in uw receptiezaal vernieuwen? Of de inrichting van de eetzaal in uw restaurant aanpakken? Kom gerust naar onze winkel voor persoonlijk advies. We staan voor u klaar!