Hoe richt u een gezellige leeshoek in? - Foto 1 - Alterego Design

Het is weer tijd om gezellig in de zetel onder een dekentje te kruipen, van een heerlijke thee te genieten en rustig wat te lezen. Superleuk! Jessica van Wembeke, interieurontwerpster en specialiste van Alterego Design, geeft u enkele originele tips en ideeën voor een gezellig leesplekje waar u uren in wilt vertoeven. Dit artikel is geschreven voor iedereen die graag leest of jonge kinderen aanmoedigt om te lezen.

Thuis - voor u

Hoe richt u een gezellige leeshoek in? - Foto 2 - Alterego Design

Hebt u de parasol, uw sandalen, zonnebril en strohoedje weer opgeborgen? Is de tijd van heerlijk luieren in de zon weer voorbij? De tijd van cocooningen, appeltaarten, warme chocolademelk, boeken lezen en werken aan uw bureau is weer aangebroken!

Jessica van Wembeke: "Voor een aangename leeshoek kiest u best een rustige plek in uw woning, weg van alle drukte. Kies voor de zitruimte, een slaapkamer, de veranda, een tussenverdieping, een nis, aan het einde van een gang ... Of gewoon in de zetel." Het is als het ware de bedoeling om een ruimte in een ruimte te creëren. Een bubbel om even tot rust te komen. Om even te dromen, te ontspannen en al uw zorgen te vergeten.

"Qua licht kiest u uiteraard het best voor een plekje bij een raam. Zo kunt u optimaal van het daglicht profiteren. Een goed verlichte hoekruimte is ook een goede keuze", aldus Jessica. Kies voor scharnierende en verstelbare lampen zoals de modellen FIVE BOWS en TRYA. Voetlampen op een krukje of de hoek van een legplankje zijn zeker ook een aanrader. Zo kunt u het licht direct op de bladzijden van uw boek richten, ongeacht de manier waarop u in de fauteuil zit.

"Het pronkstuk van uw leeshoek is vanzelfsprekend uw fauteuil." Het is belangrijk dat hij erg comfortabel is. Eigenlijk is dat bijna het enige wat telt! "U wilt er uren in kunnen vertoeven en de tijd kunnen vergeten. U leest er een boeiend boek, een moeilijk bedrijfsverslag of een cursus die u aan het studeren bent. Kies dan ook voor een fauteuil met een verstevigde rugleuning en hoge armleuning om uw comfort te garanderen. De loungemodellen GASPARD MINI, OPERA MINI en AUGUSTIN MINI zijn perfecte voorbeelden. De PLOUM hangfauteuil heeft wat meer ruimte nodig maar komt volledig tot zijn recht in Boheemse, exotische, natuurlijke en romantische interieurs."

Als u kiest voor een bankje kunt u gewoon enkele kussens op de vensterbank leggen - als deze breed genoeg is - of gewoon een vloermatras in huis halen als het raam relatief laag is. Een nis in een boekenkast is ook een leuk idee. "Ook hier volstaan enkele kussens of een dikke matras." Hebt u weinig plaats in uw woning maar beschikt u wel over een zetel in de woonkamer. Zet er dan gewoon een lamp bij!

Qua decoratie houden we het graag zo minimalistisch mogelijk. "Zoals ik hierboven al zei, moet uw fauteuil met alle aandacht gaan lopen", vertelt Jessica. "Een minimalistische inrichting is dan ook de beste keuze. Zachte kussens, een groot dekentje ... meer hebt u niet nodig! Een krukje of een bijzettafeltje mag wel niet ontbreken. Zo kunt u uw heerlijk warme thee, een koekje, een balpen, een markeerstift, een kaars, enz. snel kwijt."

Thuis - voor kinderen

Hoe richt u een gezellige leeshoek in? - Foto 3 - Alterego Design

Zijn uw tieners verzot op stripverhalen en sciencefictionromans? Kleuren uw kleine kapoentjes graag tekeningen in? Trekt u elke zaterdag naar de bibliotheek om nieuw leesvoer in huis te halen (en neemt u eigenlijk steeds dezelfde boeken mee)? Verschijnen er in boekenstapels in alle hoeken van uw huis? Dan is het de hoogste tijd om een leeshoek in te richten!

Jessica herinnert het zich nog goed: "Als klein meisje zat ik graag op de overloop van de trap. Ik kon naar de woonkamer kijken maar was toch wat afgezonderd van mijn drukke broers."Voor kinderen is de leeshoek van cruciaal belang om hun verbeelding en zelfs hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Het is de perfecte plek om rustig wat te spelen. Het is een plek om zich even terug te trekken. "Kinderen trekken zich inderdaad graag terug onder de trap, in een tipi, in hun speelkamer of soms zelfs in een keukenkast. De ruimte kan heel klein zijn maar moet wel rustgevend en uitnodigend zijn. Een vloermatras of een XXL-poef zoals onze LAZY zijn een uitstekende keuze om uw kinderen zelfstandig te laten lezen."

In een leeshoek voor kinderen ligt de nadruk op de boekenkast, met andere woorden op de boeken zelf. We willen onze kinderen alle mogelijkheden geven om urenlang te zitten, te liggen, met hun voeten omhoog, met hun hoofd omlaag, of in al die vreemde houdingen waarin zij kampioen zijn. "Wie kiezen dan ook voor lage en niet al te diepe leggers. Het zijn in feite een soort displays. Zo kunnen ze gemakkelijk de kaften van de boeken zien. Kies steeds voor een horizontaal en laag meubel zodat alle boeken zich op de hoogte van uw kind bevinden."

"In tegenstelling tot een leeshoek bij volwassenen", aldus Jessica, "kiezen we hier wel voor wat deocratie. Een strook behangpapier met leuke motieven, een baldakijn, een lichtslinger, mooie wimpels, een originele wandlamp, een comfortabel tapijt zoals de CUMULUS van Alterego Design en een paar teddyberen als gezelschap. Een kleurrijke poster met de letters van het alfabet vind ik ook een goed idee. Zo geraken onze kleine helden vertrouwd met de letters." U kunt het ook wat goedkoper maken door zijn beste tekeningen in te lijsten of even met een vernlol over de muur te gaan om een leuk leeshoekje in de woon- of slaapkamer in te richten.

Kies ook steeds voor goede verlichting om de ogen van uw kind niet te veel op de proef te stellen ...

In de klas!

Voor één keer gaat Alterego Design de deur uit en trekken we naar school! Beste leraars en leraressen, hier volgen enkele goede en goedkope ideeën om een leeshoek in uw klas in te richten en kinderen uit het lager en middelbaar onderwijs zin te geven om te lezen.

"Om in de klas een rustig leesplekje, zonder grote middelen, in te richten kunt u een oud beddenlaken aan een waslijn hangen. Waarom kiest u niet voor een groot wit laken dat de kinderen tijdens hun knutselsessies zelf kunnen inkleuren? Doe er gerust nog wat slingers met wimpels bij, of wat boombladeren, vogels, geometrische vormen of papieren letters van het alfabet", zegt Jessica.

Net zoals de leeshoek voor thuis kiest u voor een grote en zachte vloermat die u eenvoudig kunt schoonmaken. Bekijk hier ons artikel over de juiste keuze en het onderhoud van uw tapijt. Werk vervolgens met lage planken vol boeken in tal van verschillende thema's. Als u weinig ruimte hebt maar dit project wel leuk vindt, kunt u ook oude wasmanden gebruiken als kleine bootjes. Laat uw verbeelding de vrije loop! Na het lezen zet u de wasmanden aan de kant zodat u weer alle ruimte hebt.

En dan hebben we het nog niet gehad over hoe leuk het kan zijn om uw eigen boekenkast op te ruimen. Op kleur, op auteur, op uitgeverij, op genre ... Een activiteit waarbij u vaak ongelezen boeken of ooit geliefde boeken (her)ontdekt en die uitnodigt om u terug te nestelen in uw pas ingerichte leeshoek ...