Optimaliseer uw interieur met multifunctionele ruimtes! - Foto 1 - Alterego Design

In deze periode brengen we meer dan ooit de meeste tijd thuis door. Dit artikel zal u dan ook zeker interesseren, of u nu in een kleine studio in het stadscentrum woont, in een levendige gezinswoning of in een klein huis op het platteland. Jessica Van Wembeke is de binnenhuisarchitecte van Alterego Design. Ze geeft waardevolle tips over hoe u uw leven gemakkelijker kunt maken en alles op wieltjes kunt laten lopen.

Een keuken/klaslokaal

Optimaliseer uw interieur met multifunctionele ruimtes! - Foto 2 - Alterego Design

Heeft u kinderen of kleinkinderen die huiswerk moeten maken? Jessica ook. Onze expert stelt voor om met een schoolbord te werken om uw keuken gemakkelijk om te toveren tot een ruimte om huiswerk te maken. Zo kunt u het bereiden van een maaltijd gemakkelijk combineren met het oefenen van de vermenigvuldigingstafels. U kunt kiezen voor een traditioneel bord of speciale muurverf gebruiken. Uw kleine bengels en studentjes zullen er helemaal weg van zijn.

Jessica vertelt: « Ik heb het thuis geprobeerd, op een muur in de keuken. Ik noteer er mijn boodschappenlijstje, de dagplanning, een superbelangrijke afspraak die we niet mogen missen, zoals een ouderavond, een etentje met vrienden of een bezoek aan de tandarts, of de verjaardag van een familielid. We hebben de verfrol er zelfs bijgehaald om het bord groter te maken! Een kant houd ik vrij voor de gebruikelijke planning en op de andere kant noteer ik de oefeningen voor mijn kinderen, alsof ze in de klas zitten.»

En om na het huiswerk alles mooi op te ruimen, kunt u werken met een rieten mand om bijvoorbeeld pennen, potloden, geheugensteuntjes en restjes papier in op te bergen. Een mooi metalen doosje, in de stijl van een brooddoos, is hiervoor een absolute must. Het vindt op natuurlijke wijze zijn plaats op het aanrecht, zonder dat het vloekt met de rest van de decoratie.

Een slaapkamer/bureau

Optimaliseer uw interieur met multifunctionele ruimtes! - Foto 3 - Alterego Design

Jessica stelt drie opties voor om een mooie bureauruimte te creëren in een slaapkamer : « De eerste is de hoogslaper, niet echt origineel maar wel nog steeds populair. Dit meubelstuk geeft veel ruimte om geconcentreerd te werken. Je kunt je perfect afzonderen met een comfortabel bed in de buurt»,vertelt ze. Sommige mensen voegen zelfs een kledingroede of kleine planken toe om de ruimte optimaal te benutten. Een praktische oplossing voor de kamers van studenten of tieners in te richten.

« De tweede optie, gaat ze verder, is het opklapbed. Over het ontwerp moet iets eerder worden nagedacht. Het meubel moet perfect in de kamer passen, kan aangevuld worden met planken aan beide kanten, zelfs een dressing, ledlampen als nachtlampje, enz. » Deze optie laat genoeg ruimte over om te studeren (of te spelen) en zorgt voor een goede nachtrust. Het is namelijk veel eenvoudiger om het bed op te bergen dan alle schriften, losse papieren en pennen.

« Tot slot nog de derde optie: het bureau in de kleerkast ! » Heeft u een grote garderobe? Of een dressing met een schuifdeur? Hier is een origineel idee om het plaatsgebrek in uw appartement te compenseren. « Het voordeel van deze opstelling is dat de bureau aan het einde van de dag letterlijk verdwijnt, zonder dat u hem weg moet nemen. Gewoon even de deur dichtdoen, meer niet. U vergeet achterstallige e-mails, lopende taken en dossiers die afgehandeld moeten worden en de rustgevende sfeer van de slaapkamer voert de boventoon.» Een ander belangrijk voordeel is dat u met deze optie niet het gevoel hebt dat u op uw werk slaapt. « Psychologisch gezien sluit u de kastdeur zoals u de deur van uw kantoor zou sluiten.»

Een woonkamer/eetkamer

Optimaliseer uw interieur met multifunctionele ruimtes! - Foto 4 - Alterego Design

Jessica denkt niet alleen aan de gebruikelijke scheidingswand om een te grote (of te kleine) kamer in te delen. Ze biedt ook een innovatief idee om een woonkamer in een handomdraai om te toveren tot een echte eetkamer. Jessica gaat verder: « Er zijn veelzijdige salontafels die u op een eenvoudige manier hoger kunt maken en uitklappen tot echte eettafels. Hier voegt u een set klap- of stapelstoelen aan toe. Ze zijn gemakkelijk op te bergen en kunnen snel tevoorschijn worden gehaald als u onverwacht bezoek krijgt. »

Wat als we, in plaats van de salontafel aan te passen, gewoon lager zouden gaan zitten? Toeval of niet, het concept bestaat al en heet low dining. Dit principe uit Japan staat voor lange gezellige momenten, lekker eten en goed gezelschap. Omring de woonkamertafel eenvoudig met een groot aantal stevige kussens, zodat de gasten kunnen zitten en genieten van kleine gerechten en hapjes die voor de gelegenheid zijn bereid. De maaltijd duurt voort, de gesprekken gaan vlot, uw gasten hebben plezier en de avond belooft onvergetelijk te worden.

« De woonkamer wordt steeds veelzijdiger. U moet minder naar de keuken wandelen waardoor u meer tijd kunt doorbregen met uw gasten. De nadruk ligt op het plezier van het samenzijn. En dat u precies zoals u het wilt. U kunt low dining een heel elegante uitstraling geven met kleine accenten zoals stoffen servetten, een elegante tafelloper, een paar natuurlijke kaarsen en een tapijt met lange haren op de vloer», voegt ze eraan toe.

Een speelkamer/gastenkamer

Heeft u een aparte slaapkamer voor elk kind? Gelukzakken. En hebt u een extra kamer in uw huis waarvan u niet goed weet wat u ermee moet doen? Ongelofelijke gelukzakken! Alterego Design biedt een oplossing die jong en oud bekoort: een speelkamer/gastenkamer.

Jessica stelt voor: « In deze kamer spelen we de multifunctionele kaart helemaal uit! U kunt de televisie en spelconsole verbergen in een meubel, zodat u alles mooi kunt afsluiten als uw kinderen even niet mogen spelen of tv kijken. Uit het oog, uit het hart! Aan een wand bevestigen we enkele planken waarop we kleurige en mooie boeken zetten. Zo wekt u de nieuwsgierigheid van uw kinderen en zet u hen aan om te lezen. Jonge kinderen moeten ook aan de planken kunnen, zodat ze leren om zelfstandig te zijn. Verder plaatsen we ook nog enkele kasten, kisten en speelgoedkoffers. Het idee is om aan het eind van de dag snel orde op zaken te kunnen stellen.»

«Kies niet voor een overvloed aan kussens of een oude zetel maar wel een leuke slaapbank. Zo kunnen uw kinderen overdag met vrienden een spelletje op de console spelen, in een prentenboek bladeren of zelfs spelen en kletsen als volwassenen. 's Avonds gaat het speelgoed terug in de dozen en wordt het bed opgemaakt.» U houdt het interieur best eenvoudig zodat het bij iedereen in de smaak valt. U bent nu klaar om thuis onvergetelijke logeerpartijen te organiseren en uw schoonfamilie te ontvangen voor een weekend ...

Een kelder/ontspanningsruimte

Hetzelfde als de vorige kamer maar dan voor volwassenen. Bent u de eerste vrijwilliger om een straatfeest te organiseren? Zoekt uw voetbalteam een andere plaats dan de kantine om elke zaterdagavond samen te komen? Hebben uw tiener en zijn of haar vrienden de gewoonte om samen, terwijl ze pizza eten, naar belangrijke wedstrijden (d.w.z. naar alle wedstrijden!) te kijken? Gun uzelf een plek om te feesten en te ontspannen, weg van de slaapkamers en de fragiele decoratie. Kies voor een kelder/ontspanningsruimte!

« In de kelder van uw huis richt u een ontvangstruimte in met een statafel zoals het model DARIUS, of een hoge tafel zoals de ZUMBA BAR. Die tafel kunt u ook als barmeubel gebruiken en combineren met enkele barkrukken, zoals het model MECANO. » Industriële decoratie leent zich over het algemeen heel goed voor dit soort ruimtes waar ruwe materialen (beton, cementblokken, metalen kasten) de overhand hebben.

«Vergeet ook niet om het echt leuk te maken. Een dartbord, biljarttafel, voetbaltafel, een of meer lederen sofa's, een smeedijzeren lamp en draadlampen maken de ruimte helemaal af. Het is een plaats van pure gezelligheid die volledig gewijd is aan het plezier van het samenzijn », besluit Jessica.

Als octopussen acht armen hebben, heeft u er zeker vier nodig om al uw dagelijkse klusjes en huiswerk te doen. Deze multifunctionele ruimtes maken het u eenvoudiger om al uw activiteiten te combineren en uiteindelijk meer tijd in uw hobbykamer door te brengen!